Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-06-29/575-de-persoane-cu-dizabilita-i-ai-aparatului-locomotor-vor-beneficia-de-carucioare-fotoliu-performa-49441.html
Data: Jun 29, 2017 (16:08)

575 de persoane cu dizabilități ai aparatului locomotor vor beneficia de cărucioare fotoliu performante

575 de persoane cu dizabilități ai aparatului locomotor vor beneficia de cărucioare fotoliu noi. Acestea sunt o donație în cadrul proiectului implementat de Asociația Obștească „Societatea Invalizilor din Republica Moldova”, organizația de binefacere “LDS Charities.Inc”, Statele Unite ale Americii (SUA) și cu sprijinul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF).

În perioada 27-30 iunie curent, 32 de felceri proteziști din cadrul Direcțiilor de Asistență Socială municipale și raionale și președinții Asociațiilor pentru persoanele cu dizabilități teritoriale sunt instruiți de medici din SUA și Germania, în procesul de evaluare, ansamblare și ajustare a cărucioarelor fotoliu pentru fiecare solicitant individual.  Participanții vor beneficia de un certificat internațional care le va permite evaluarea și repartizarea cărucioarelor.

Menționăm că pe parcursul anilor 2011-2016, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a contribuit la implementarea proiectului menționat cu circa 1150,0 mii lei, alocate din bugetul de stat, utilizate de către Societatea Invalizilor din Republica Moldova pentru asamblarea cărucioarelor (toate componentele, detaliile pentru cărucioare sunt oferite gratis de către donatori). În anul 2017 au fost alocate 250,0 mii lei pentru asamblarea a celor 575 de cărucioare.

Conform datelor Centrului Republican Experimental, Protezare Ortopedie și Reabilitare, circa 1100 de persoane cu dizabilități ale aparatului locomotor sunt la evidență pentru a fi asigurați cu cărucioare fotolii.