Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.06.2017

Viceministrul de externe Lilian Darii a pledat la Viena pentru revigorarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean

Viceministrul de externe Lilian Darii a pledat la Viena pentru revigorarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean

În cadrul Conferinţei anuale a OSCE pentru evaluarea securităţii, care se desfăşoară în perioada 27-29 iunie 2017 în capitala Austriei, Viena, viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Lilian Darii a ţinut câteva discursuri pe marginea unor chestiuni de pe agendă, în particular, vizând perspectivele procesului de reglementare a conflictului transnistrean, iniţiativa privind dialogul structurat în cadrul OSCE, revigorarea mecanismelor de control asupra armamentelor convenţionale şi de promovare a măsurilor de întărire a încrederii şi securităţii în spaţiul OSCE.

În alocuţiunile sale, viceministrul Darii a menţionat importanţa reluării negocierilor oficiale în formatul ”5+2” în vederea promovării în continuare a procesului de reglementare a conflictului transnistrean, inclusiv prin identificarea unor soluţii practice pentru problemele cu care se confruntă locuitorii ţării din cauza conflictului. El a subliniat că aceste soluţii trebuie să se plieze pe scopul final al procesului de negocieri - elaborarea unui statut special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Diplomatul moldovean a subliniat, de asemenea, disponibilitatea Republicii Moldova de a sprijini iniţiativa cu privire la dialogul structurat, axat pe identificarea unor noi paradigme pentru stabilitatea şi securitatea în arealul OSCE. El a ţinut să menţioneze necesitatea menţinerii problematicii conflictelor prelungite în concepţia dialogului structurat.

Vicemnistrul Darii a reiterat interesul ţării noastre în modernizarea Documentului de la Viena 2011 privind măsurile de consolidare a încrederii şi securităţii în vederea sporirii transparenţei militare şi securităţii în spaţiul OSCE. În acest context, el a pledat pentru retragerea completă şi necondiţionată a forţelor armate ale Federaţiei Ruse de pe teritoriul ţării noastre, în conformitate cu deciziile adoptate în cadrul Summit-ului OSCE de la Istanbul din anul 1999. El a pledat, de asemenea, pentru transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii din regiunea transnistreană într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional corespunzător.

Potrivit MAEIE, viceministrul Darii a purtat discuţii cu asistentul adjunct al secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice Kathleen Kavalec şi reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, ambasadorul Wolf-Dietrich Heim. În cadrul întrevederilor, au fost abordate aspecte de actualitate cu privire la evoluţiile în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi securitatea regională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus