Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.06.2017

Forumul de eficiență energetică și utilizarea energiei regenerabile

Forumul de eficiență energetică și utilizarea energiei regenerabile

Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, instrumente de eficiență energetică și utilizarea energiei regenerabile au fost abordate astăzi la Forumul ”Eficiența Energetică”, organizat la Chișinău de Camerei de Comerț și Industrie Moldo-Italiană sub patronajul Ambasadei Republicii Italiene în Moldova.
 
Viceministrul Economiei, Vitalie Iurcu a menționat că desfășurarea primului forum de eficiență energetică în țara noastră va facilita  implementarea noilor practici de eficiență energetică europeană și deschide oportunități pentru utilizarea energiei regenerabileîn Republica Moldova.
 
De asemenea, Business Forumul ”Eficiența Energetică” constituie o punte pentru asigurarea securității și durabilității energetice și dezvoltarea parteneriatelor public în utilizarea energiei regenerabile de către antreprenorii din Republica Moldova și regionali, a specificat viceministrul Economiei.
 
În context a menționat că asigurarea securitatii aprovizionării cu energie, dezvoltarea pieţelor concurenţiale şi integrarea lor regională şi europeană, asigurarea durabilității sectorului energetic şi combaterea schimbărilor climatice sunt obiectivele strategiilor energetice elaborate de Guvernul Republicii Moldova pentru asigurarea securității energetice. În această ordine de idei, Vitalie Iurcu a notat proiectele care au ca obiectiv o trecere graduală la surse alternative de energie,  printre care proiectul Energie și Biomasă, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD în Moldova și proiectul MoREEFF - facilitatea de finanţare a eficienţei energetice în sectorul rezidenţial din Moldova.
 
Valeria Biagiotti, Ambasadoarea Italiei în Moldova, a menționat că eficiența energetică are o contribuție majoră asupra schimbărilor climatice, dar și pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu energie.  Având în vedere creșterea tarifelor la gaze și energie termică pentru consumatori, utilizarea energiei regenerabile poate rezolva problema asigurării populației cu energie electrică mai ieftină și poate crea noi locuri de muncă în Republica Moldova.
 
Cristina Samson, directoarea Camerei de Comerț și Industrie Moldo-Italiane a menționat că Republica Moldova este o țară importatoare de resurse energetice, iar sectorul eficienței energetice este important pentru țara noastră. De asemenea, a specificat că sectorul eficienței energetice reprezintă măsuri de îmbunătățire industrială, implementarea cărora permit optimizarea cantității de energie consumată și produse sau servicii obținute. Iar economisirea energiei înseamnă și economisirea banilor, astfel eficiența energetică este și un sector foarte profitabil.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus