Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.06.2017

Daniela Morari a participat astăzi, la Minsk, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor-membre ale Inițiativei Central Europene

Viceministrul afacerilor externe şi integrării europene Daniela Morari a participat astăzi, la Minsk, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor-membre ale Inițiativei Central Europene (ICE), organizată de preşedinţia în exerciţiu a Republicii Belarus.

Șefii delegațiilor naționale au fost primiți de către Președintele Republicii Belarus Alexandr Lukașenko. În cadrul întrevederii au fost discutate prioritățile și rezultatele obținute pe parcursul președinției Republicii Belarus în cadrul ICE, precum și aspecte privind evoluția relațiilor bilaterale.

Reuniunea Inițiativei Central Europene a oferit un bun prilej pentru a realiza un schimb important de opinii privind recentele evoluţii din statele-membre ale organizaţiei și modalitățile practice de valorificare a potențialului ICE în consolidarea cooperării regionale. De asemenea, agenda discuțiilor a inclus aspecte privind soluționarea crizei migrației și provocărilor regionale care le implică, dar și perspectivele pentru consolidarea cooperării în domeniul transportului, comerțului, tehnologiilor informaționale și conectivității la nivel regional.

În intervenţai sa, Daniela Morari și-a exprimat aprecierea pentru rezultatele obținute în cadrul ICE, consolidarea raporturilor politice și economice dintre statele-membre, dinamizarea cooperării dintre ICE și UE, precum și complementaritatea în contribuirea la realizarea agendei de integrare europeană la nivel național. Totodată, viceministrul a reconfirmat angajamentul Republicii Moldova pentru agenda ambițioasă a ICE cu impact regional și în beneficiul cetățenilor statelor-membre ale ICE.

În final, a fost discutat proiectul Planului de Acţiuni al ICE 2018-2020, aprobat bugetul Fondului de Cooperare al ICE şi decizia privind preluarea preşedinţiei ICE pentru anul 2017 de către Republica Croația, precum şi Declaraţia comună în care au fost reflectate concluziile reuniunii ministeriale.

Potrivit MAEIE, Iniţiativa Central Europeană (ICE) reprezintă cel mai vechi şi cel mai mare forum interguvernamental de cooperare regională în Europa, cu un statut de observator în cadrul Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care reuneşte în prezent 18 state-membre (10 membre UE şi 8–non-UE): Albania, Austria, Belorus, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Republica Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Serbia, Ucraina, Ungaria. ICE este într-o poziţie unică de a acţiona ca o punte de legătură între macro-regiuni, cum ar fi regiunile Mării Baltice, Dunării, Mării Adriatice şi regiunea Mării Negre. Misiunea sa principală este: cooperarea regională pentru integrarea europeană, realizarea acesteia înfăptuindu-se prin promovarea cooperării economice, culturale şi ştiinţifice, pe baza dezvoltării şi implementării proiectelor comune şi transferului de know-how şi bune practici.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus