Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.06.2017

Membrii grupului de lucru parlamentar privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia s-au întrunit în a doua şedinţă din acest an

O nouă şedinţă a grupului de lucru parlamentar, format din deputaţi din Chișinău şi Comrat, a avut loc la 20 iunie 2017. În cadrul şedinţei au fost audiate o serie de rapoarte din partea ministerelor şi instituţiilor de stat privind implementarea recomandărilor făcute anterior de membrii grupului de lucru.

Unul dintre rapoarte a vizat planul de acţiuni privind ameliorarea situaţiei social-economice din UTA Găgăuzia în perioada 2016 – 2019. Potrivit informaţiilor Ministerului Economiei, în prezent, dintre cele 68 de măsuri incluse în plan, nouă au fost deja realizate, circa 50% se află în proces de implementare, iar celelalte nu au fost deocamdată iniţiate. În acelaşi timp, s-au constatat anumite întârzieri din partea Ministerului Educaţiei, care nu a propus măsuri concrete ce ar facilita învăţarea limbii române de către populaţia din Găgăuzia.

Potrivit informaţiilor prezentate de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, instituţia a ţinut cont de recomandările anterioare ale grupului de lucru în ceea ce priveşte repartizarea mijloacelor Fondului Rutier pentru reparaţia şi întreţinerea drumurilor din Găgăuzia. Astfel, conform Legii bugetului de stat pentru anul 2017, în acest scop, autonomiei găgăuze îi vor reveni mijloace financiare în sumă de 31 171,3 mii lei. Totodată, grupul de lucru a recomandat autorităţilor din Găgăuzia să continue consultările între Comitetul Executiv, Ministerul Finanţelor şi donatorii internaţionali pentru finanţarea reabilitării unor porţiuni de drumuri locale.

Un alt subiect discutat a fost insuficienţa de procurori şi judecători în UTA Găgăuzia. În rezultatul audierii raportului Institutului Naţional al Justiţiei, membrii grupului de lucru au recomandat autorităţilor Găgăuziei să continue consultările cu Consiliul Superior al Procurorilor şi cu Consiliul Superior al Magistraturii pentru a identifica soluţii pentru pregătirea cadrelor în aceste domenii, care să se angajeze ulterior în autonomia Găgăuză.

În cadrul şedinţei grupului de lucru s-a discutat Avizul Adunării Populare a Găgăuziei şi a grupului de lucru pentru completarea proiectului Legii muzeelor, care se află acum în Parlament. În cazul în care legea va fi votată, ţinând cont de propunerile grupului de lucru, acesta va fi primul act legislativ din ultimii 20 de ani, care delimitează atribuţiile şi competenţele Găgăuziei, în conformitate cu Legea privind statutul UTA Găgăuzia şi Constituţia Republicii Moldova.

Dialogul între deputaţii din Chișinău şi cei din Comrat este facilitat de către Crisis Management Initiative (CMI), în cadrul proiectului „Suport pentru exercitarea eficientă a atribuţiilor autonomiei Găgăuze în cadrul constituţional al Republicii Moldova (Faza II), finanţat de către Ambasada Suediei în Republica Moldova. CMI a facilitat desfăşurarea tuturor ședințelor de lucru  ale grupului de lucru, care a adoptat peste 30 de decizii cu caracter de recomandare.

Potrivit serviciului de presă al legislativului, CMI este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în anul 2000 de către deţinătorul premiului Nobel pentru Pace, fost preşedinte al Finlandei, Martti Ahtisaari. Organizaţia activează în domeniul prevenirii şi aplanării conflictelor şi ajută la menţinerea unei păci durabile în cadrul unor programe regionale în Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa. În Republica Moldova, CMI lucrează cu deputaţii din Chișinău şi Comrat pentru a spori încrederea prin intermediul unor întâlniri neformale regulate, discuţii, ateliere şi vizite de studiu, pentru a creşte capacitatea acestora de a se implica în procesul de rezolvare a problemelor şi un dialog durabil.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus