Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.06.2017

Ministrul Andrei Galbur a participat la reuniunea miniştrilor de externe ai Parteneriatului Estic

Luni, 19 iunie 2017, Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Galbur, a participat, la Luxemburg, la ce-a de-a opta reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Parteneriatului Estic (PaE), condusă de Înaltul Reprezentant al UE, Federica Mogherini, şi Comisarul European pentru politica de vecinătate şi negocierile de extindere, Johannes Hahn.

Discuţiile s-au axat pe oportunităţile de intensificare a cooperării în cadrul Parteneriatului în contextul Summit-ului PaE, care va avea loc la 24 noiembrie 2017, la Bruxelles. De asemenea, o atenţie deosebită a fost acordată discutării propunerilor revizuite ale Comisiei Europene şi Serviciului European de Acţiune Externă, din iunie 2017, cu privire la priorităţile şi obiectivele-cheie care urmează a fi realizate în cadrul Parteneriatului Estic, pe parcursul acestui an şi până în 2020. 

Potrivit MAEIE, Ministrul Galbur s-a referit la necesitatea promovării rezultatelor tangibile pentru populație, valorificarea instrumentelor Parteneriatului în scopul realizării reformelor, precum și la setarea unor obiective strategice de cooperare.

La reuniune, a fost exprimat sprijinul pentru o serie de proiecte concrete în cadrul Parteneriatului Estic precum extinderea rețelelor și dezvoltarea infrastructurii de transport (TEN-T), examinarea opțiunilor de reducere a tarifelor la roaming, consolidarea eficienței energetice, extinderea posibilităților de finanțare a întreprinderilor mici și mijlocii.

Ministrul Galbur a informat despre reformele aflate în derulare în Republica Moldova şi a menţionat interesul ţării noastre de a aprofunda cooperarea pe dimensiunile securitate și comunicare strategică.

Referindu-se la perspectivele de lungă durată ale Parteneriatului Estic, șeful diplomației moldovene a accentuat că declarația finală a Summit-ului ar trebui să reprezinte un document vizionar care va stabili priorități nu doar pentru cooperarea sectorială, ci și în sfera dialogului politic.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus