Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.06.2017

Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, aprobată de Consiliul Uniunii Europene

Asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova, aprobată de Consiliul Uniunii Europene

Astăzi, 15 iunie curent, Ambasadorii UE au aprobat Acordul încheiat cu Parlamentul European cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova. Asistenţa va fi oferită pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale a Republicii Moldova, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în perioada 2017-2018.
 
Din asistența totală de 100 de milioane de euro, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut. Aceste mijloace financiare vor completa resursele furnizate de FMI și alte instituții multilaterale.
 
Decizia de acordare a asistenței financiare în valoarea de 100 de milioane de euro urmează să fie examinată în Parlamentul European pe data de 5 iulie. Ulterior Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza respectarea precondițiilor stabilite pentru Republica Moldova și în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranșe.
 
Printre condițiile prealabile se numără asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în gestionarea finanţelor publice şi consolidarea capacităţilor instituţionale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus