Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.06.2017

Relaţiile moldo-poloneze, în ascensiune

Relaţiile moldo-poloneze, în ascensiune

Prim-ministrul Pavel Filip l-a primit astăzi pe Ambasadorul Republicii Polone la Chişinău, Artur Michalski, care îşi încheie misiunea în ţara noastră. Premierul a mulţumit diplomatului polonez pentru contribuţia personală la consolidarea relaţiilor moldo-polone şi la promovarea dezideratului european al Republicii Moldova. În timpul mandatului lui Artur Michalski au fost organizate mai multe evenimente, care au contribuit la aprofundarea dialogului politic dintre ţările noastre în spiritul parteneriatului european.
 
„Suntem recunoscători pentru susţinerea constantă acordată de Republica Polonă parcursului european al ţării noastre, inclusiv în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere RM-UE. Anul acesta vom marca 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice şi sunt sigur că acestea vor continua trendul ascendent”, a menţionat Pavel Filip.
 
Şeful Executivului a mulţumit părţii polone şi pentru poziţia fermă în reglementarea conflictului transnistrean, bazată pe respectarea principiului integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova. Totodată, Prim-ministrul s-a arătat optimist în ce priveşte dezvoltarea relaţiilor comercial-economice bilaterale, evidenţiind în context acţiunile întreprinse de Guvern pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, între care reducerea numărului de acte permisive de la 414 la 150 şi a instituţiilor cu funcţii de control de la 59 la 13. „A stimula mediul de afaceri înseamnă a avea o capacitate financiară mai bună a statului”, a subliniat Pavel Filip.
 
La rândul său, Ambasadorul Artur Michalski a exprimat gratitudine Guvernului pentru deschidere şi modul constructiv de abordare a subiectelor de pe agenda bilaterală. În context, diplomatul a spus că activitatea investitorilor polonezi în Moldova este un exemplu bun şi pentru alţi investitori străini de a veni în ţara noastră.  În prezent, cel mai mare investitor polonez în Moldova este compania „Polski Cukier" cu investiții de peste 15 milioane de dolari. Totodată, Polonia ocupă locul opt printre principalii parteneri comerciali ai ţării noastre, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus