Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.06.2017

Deputații susțin noile cerințe pentru produsele alimentare comercializate

 Deputații susțin noile cerințe pentru produsele alimentare comercializate

Eticheta produselor alimentare destinate comercializării ar putea fi completată cu noi informații. Comisia agricultură și industria alimentară a aprobat, în ședința de astăzi, proiectul legii privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare.

Potrivit autorilor,  eticheta va conține obligatoriu denumirea produsului alimentar și lista ingredientelor și va fi armonizată cu cerințele europene. În premieră, va include lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici care provoacă alergii sau intoleranţă. La fel, pentru prima dată va fi obligatorie o declaraţie nutriţională. Nu vor lipsi cantitatea netă de produs alimentar, data durabilităţii minimale sau data limită de consum. Totodată, autorii propun să fie exclusă de pe etichetă data fabricării.

Proiectul prevede impunerea etichetării obligatorii a produselor alimentare autohtone și de import într-o manieră clară şi lizibilă pe înţelesul consumatorului. Noua lege va stipula expres mărimea caracterelor de scriere a etichetei.

Membrii Comisiei s-au arătat nemulțumiți, că proiectul nu prevede etichetarea produselor genetic modificate și celor ecologice.

În aceeași ședință, deputații au audiat informația despre situația Întreprinderii de Stat ”Stațiunea Tehnologico-Experimentală Pașcani”, fondator al căreia este Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și care în urma reorganizării a acumulat mai multe datorii. În context, membrii Comisiei au decis crearea unei subcomisii care va examina situația creată, inclusiv va face vizite de documentare, precum și va înainta propuneri de modificare a legislației dacă va fi necesar.

Toate proiectele discutate în cadrul Comisiei urmează a fi dezbătute și votate în plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus