Trimite e-mail | Printeaza
Economie
08.06.2017

Cabinetul de miniștri a aprobat o nouă Lege cu privire la Guvern

Cabinetul de miniștri a aprobat o nouă Lege cu privire la Guvern

Prim-ministrul a spus că aprobarea reformării Guvernului arată voința Executivului de a îndeplini angajamentele asumate în fața cetățenilor și a partenerilor externi. De asemenea, Pavel Filip a menționat că speră că noile reglementări vor fi susținute de toți deputații majorității parlamentare și vor fi aplicate în termenii stabiliți.
 
„Din start vreau să vă spun că nu este vorba de schimbarea numărului de ministere sau agenţii, aşa cum se încearcă să se vină cu o abordare foarte simplă în societate de către unele forţe politice sau unii critici. Important este că acest proiect de lege ne deschide oportunitatea să fortificăm instituţiile statului, în primul rând ministerele”, a declarat Pavel Filip.
 
Proiectul prevede consolidarea responsabilităților autorităților administrației publice prin îmbunătățirea gestionării acestora și asigurarea prestării serviciilor publice de calitate. De asemenea, este asigurată o delimitare clară a funcțiilor politice de cele administrative. Urmează să fie exclusă funcția de viceministru, iar atribuțiile administrative privind activitatea ministerelor vor fi asigurate de Secretarii de Stat, care vor asigura și interimatul funcției de ministru, la necesitate.
 
De asemenea, documentul asigură o expunere clară a funcțiilor, împuternicirilor și domeniilor de activitate ale Guvernului și asigură o reglementare detaliată a exercitării interimatului funcției de Prim-ministru, prim-vice-priministru, vice-priministru și ministru.
 
O altă modificare prevede excluderea enumerării exprese a ministerelor și acordarea Premierului dreptul de a modifica lista acestora printr-o procedură simplificată. În context, Pavel Filip a spus că după votarea legii în Parlament, în decursul unei luni va fi prezentată noua structură a Guvernului.
 
Responsabil de implementarea noii Legi a Guvernului este Centrul de Implementare a Reformelor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus