Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-06-05/premierul-cere-masuri-urgente-pentru-identificarea-solu-iilor-de-deblocare-shi-asigurare-in-continua-49074.html
Data: Jun 5, 2017 (22:39)

Premierul cere măsuri urgente pentru identificarea soluțiilor de deblocare şi asigurare în continuare a salubrizării orașului Chișinău

Prim-ministrul Pavel Filip a convocat  la Guvern o şedinţă operativă cu participarea factorilor de decizie pentru identificarea soluțiilor de evacuare a deşeurilor din Chișinău.
 
Viceprimarul  municipiului Chişinău, Nistor Grozavu a comunicat că situaţia dificilă s-a iscat acum două zile,  după ce zeci de locuitori ai comunei Bubuieci au blocat accesul camioanelor Regiei „Autosalubritate” spre groapa de gunoi din localitate. În luna martie curent, locuitorii din Bubuieci au primit asigurări din partea autorităţilor locale că în timp de 45 de zile acestea vor găsi un alt loc pentru evacuarea deşeurilor, dar promisiunea nu a fost respectată.
 
Premierul a accentuat că fiecare autoritate trebuie să-şi asume responsabilităţile şi să le îndeplinească: „Oamenii protestează pentru că au fost dezamăgiţi. De ce s-au făcut promisiuni, dacă acestea nu pot fi realizate. Autorităţile trebuiau să vină cu propuneri raţionale, viabile, cu termene clare, care să fie respectate”. De asemenea, Pavel Filip a accentuat că problema deşeurilor trebuie soluţionată: „Nu concludem doar că deşeul trebuie depozitat. Există tehnologii, trebuie făcute investiţii, creată infrastructura necesară pentru reciclarea deşeurilor”.
 
Totodată, Prim-ministrul Pavel Filip dispus crearea unui grup de lucru care să analizeze minuţios situaţia creată şi să vină cât mai curând posibil cu propuneri raţionale, cu soluţii concrete şi condiţii în care acestea pot fi realizate în timp util. Grupul de lucru include reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Chişinău, ai Primăriei s. Bubuieci, ai Î.M. Regia „Autosalubritate”, dar şi ai autorităţilor publice centrale: reprezentanţi ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, ai Ministerului Economiei şi ai Ministerului Afacerilor Interne.
 
De asemenea, membrii grupului de lucru vor purta discuţii cu locuitorii satului Bubuieci în vederea găsirii unei soluţii, care ar permite rezolvarea problemelor abordate, precum şi asigurarea salubrizării oraşului Chişinău, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.
 
Suplimentar, Premierul a dispus revizuirea Strategiei Naționale de Gestionare a Deșeurilor pentru anii 2013-2027 şi a Planului de implementare a acesteia. „Avem nevoie de elaborarea unei viziuni clare asupra managementului deşeurilor în Republica Moldova, dar şi asupra acţiunilor care au fost sau se impun a fi întreprinse în perioada imediat următoare”.