Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
30.05.2017

Situația presei scrise, în discuție la Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

Situația presei scrise, în discuție la Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a organizat audieri publice asupra problemelor invocate de reprezentanții presei în editarea și distribuirea edițiilor periodice. Deputații au audiat atât editorii de ziare și reviste, cât și Î.S. ”Poșta Moldovei”.

Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei a menționat că, de la 1 mai curent, Î.S.”Poșta Moldovei” a introdus un tarif nou, de 15 bani per exemplar pentru ambalajul edițiilor periodice. Din acest motiv, cresc cheltuielile pentru editarea ziarelor și revistelor. Reprezentanții presei scrise mai susțin că serviciile de distribuție a edițiilor periodice sunt de calitate joasă, iar în municipiul Chișinău au dispărut mai multe chioșcuri pentru vânzarea cu amănuntul.

La rândul său, directorul general al Î.S. ”Poșta Moldovei”, Serghei Nastas a spus că serviciul de distribuție a presei nu este unul poștal. Acesta este încheiat cu edițiile periodice în bază de contract, în conformitate cu principiile economiei de piață. Totodată, serviciul de distribuție este unul deschis concurenței și este prestat pe piața din Republica Moldova și de alți agenți economici. Potrivit directorului, anul trecut, în urma prestării acestui serviciu, Î.S.”Poșta Moldovei” a înregistrat pierderi financiare.

În altă ordine de idei, jurnaliștii au solicitat elaborarea unui document strategic de susținere a presei periodice și a unui sistem de subvenționare indirectă din bugetul public național.

La finele ședinței, deputații au solicitat ambelor părți să se implice în elaborarea propunerilor de soluționare a problemelor existente în acest domeniu, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus