Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.05.2017

Impactul implementării DCFTA: Exportul de produse agricole moldovenești pe piața UE a crescut cu 45%

Impactul implementării DCFTA: Exportul de produse agricole moldovenești pe piața UE a crescut cu 45%

Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în parteneriat cu Proiectul ”Asistență tehnică pentru Implementarea DCFTA în Republica Moldova” a organizat, astăzi, o conferință de prezentare a studiului "Impactul după 2 ani de implementare a DCFTA între Uniunea Europeană și Republica Moldova asupra comerțului cu produse agricole și agroalimentare”.

Studiul a relevat că, în doi ani de implementare a DCFTA, 65% din exporturile moldovenești au fost orientate pe piața UE și au constituit 2,2 mlrd. Euro. În comparație cu perioada 2014-2016, exporturile au crescut cu 16 %, comerțul cu produse agroalimentare pe piețele externe fiind în ascensiune cu 45%, iar cel de mărfuri cu - 12%. De asemenea, balanța comercială pe produse alimentare, în această perioadă a înregistrat o creștere de 5 ori sau de cca. 174 mln. Euro.

De asemenea, studiul a arătat că țările partenere ale Republicii Moldova cu cea mai mare pondere în structura exporturilor și importurilor de produse agroalimentare și conexe agriculturii sunt Italia, România și Grecia. Circa 75% din importuri reprezintă mașinile agricole și produsele agroalimentare procesate industrial. Printre produsele preferate de europeni, care corespund standardelor europene au fost enumerate băuturile, în special vinurile, zahărul, cerealele și produsele de morărit, precum și fructele și legumele.

Directorul MIEPO, Vitalie Zaharia a subliniat că acest studiu este un suport informațional valoros, atât pentru exporatatorii cu experiență comercială pe piețe internaționale, cât și pentru potențiali exportatori din Republica Moldova. MIEPO are o colaborare fructuoasă cu proiectele Delegației UE privind elaborarea de cercetări de piață, punând la dispoziția antreprenorilor studii sectoriale pe agricultură, textile ș.a.

Potrivit lui Vitalie Zaharia, echipa MIEPO oferă și alte instrumente de suport pentru internaționalizarea antreprenorilor locali, printre care finanțarea participării la expoziții și târguri internaționale specializate, organizarea de forumuri de afaceri, a sesiunilor B2B și a misiunilor de afaceri.

La rândul său, Philip Santes, șeful Proiectului UE ”Asistență tehnică pentru implementarea DCFTA” a subliniat necesitatea elaborării ghidurilor, care sunt utile pentru inițierea, aprofundarea, oferirea de soluții practice cu privire la oportunitățile de acces pe piețele UE.

Speranta Olaru, manager de proiecte în cadrul Delegației UE în Moldova, a subliniat eficacitatea cooperării cu MIEPO în cadrul mai multor activități, care s-au soldat cu rezultate apreciate.

Expertul proiectului, Anatolie Fala, a menționat că țara noastră a avut de valorificat multiple oportunități comerciale pe piața UE, iar embargoul impus de Federația Rusă în 2014 a impulsionat relațiile bilaterale dintre RM și UE. De asemenea, expertul a făcut și niște recomandări pentru creșterea exporturilor pe piața europeană. Printre acestea sunt efectuarea de analize consistente, iar în baza lor elaborarea și implementarea de politici agricole sectoriale de restructurare-modernizare, sporirea concurenței pe piața locală pe fundalul creșterii importurilor din UE a animalelor vii și a produselor din carne și lapte, implementarea cerințelor sanitar-veterinare etc.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Economiei, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare precum și reprezentanții asociaților de agricultură și produse agricole și agroalimentare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus