Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-05-20/la-chishinau-sa-desfashurat-cea-dea-patra-sesiune-a-comisiei-interguvernamentale-republica-moldova-r-48860.html
Data: May 20, 2017 (00:06)

La Chişinău s-a desfăşurat cea de-a patra sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova–România pentru integrare europeană

Potrivit MAEIE, la Chişinău s-a desfăşurat cea de-a patra sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova–România pentru integrare europeană, co-prezidată de către Daniela Morari, viceministru al afacerilor externe şi integrării europene şi Ana Birchall, ministrul delegat pentru afaceri europene al României.

Comisia mixtă este instrumentul care vine să implementeze priorităţile Parteneriatului Strategic dintre Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a ţării noastre şi facilitează sprijinul României, necesar în realizarea convergenței Republicii Moldova la standardele Uniunii Europene, în special, în domeniile complexe și cu o tehnicitate specifică.

La lucrările Comisiei au participat reprezentanţi din câte 12 instituţii de resort din Republica Moldova şi România. Domeniile abordate, în cadrul Comisiei, au fost: armonizare legislativă, afaceri interne, justiţie, procuratură, instruirea magistraţilor, cooperarea dintre consiliile judiciare, integritate, combaterea discriminării, cooperarea regională, agricultură, domeniul sanitar-veterinar şi siguranţa alimentelor.

Părţile au stabilit continuarea proiectelor în derulare, precum şi concentrarea asupra unor priorităţi-cheie, menite să sprijine parcursul european al Republicii Moldova. Înţelegerile convenite includ: sprijinirea reformei poliţiei în Republica Moldova prin împărtăşirea experienţei şi bunelor practici pentru dezvoltarea Centrului comun de instruire a organelor de aplicare a legii; valorificarea platformelor de cooperare în domeniul justiţiei, inclusiv prin organizarea, la Chişinău, a următoarei şedinţe comune a Comisiei naționale de drept internațional umanitar din România și a Comitetului național de consultanță și coordonare a punerii în aplicare a dreptului umanitar din Republica Moldova; sprijinirea de către România a condiţiilor necesare pentru valorificarea de către ţara noastră a posibilităţilor de export a animalelor vii şi produselor de origine animală pe piaţa comunitară. La fel, consiliile judiciare au întocmit un program de cooperare, care cuprinde intențiile de acțiune pe perioada 2017-2020.

Următoarea sesiune a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova–România pentru integrare europeană urmează să se desfăşoare la Bucureşti în a doua jumătate a anului 2017.