Trimite e-mail | Printeaza
Economie
17.05.2017

Condițiile importului de pește, discutate la Comisia agricultură și industria alimentară

Condițiile importului de pește, discutate la Comisia agricultură și industria alimentară

Comisia agricultură și industria alimentară a audiat, în ședința de astăzi, autoritățile publice responsabile de importul peștelui, cerințele și certificarea sanitar-veterinară a produselor acvatice. Procedura face parte din controlul parlamentar asupra implementării legislației naționale.
 
Deputații au menționat că, în ultima perioadă au fost semnalate mai multe plângeri din partea agenților economici despre restricționarea importului peștelui din unele țări. În context, au fost solicitate să ofere explicații Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Ministerul Economiei.
 
Vicedirectorul ANSA, Ion Toma a menționat că actualmente, în Republica Moldova se importă pește în stare congelată și refrigerată. Loturile de pește sunt supuse controlului documentar, fizic și al identității la posturile de inspecție de la frontieră. ”ANSA stabilește cerințele sanitar-veterinare, condițiile, competențele, modul de efectuare a certificării și lista țărilor și întreprinderilor de unde se autorizează importul de produse destinate consumului uman”, a spus oficialul.
 
Potrivit lui, la 1 ianuarie 2017 a fost creat ghișeul unic pentru importul peștelui și a  fost restricționat importul din țările care nu întrunesc toate cerințele. Totodată, în vara anului 2016, toate întreprinderile au fost informate despre aceasta.
 
Deputații s-au arătat nemulțumiți de situația creată și au menționat că vor prezenta recomandări Guvernului pentru identificarea soluțiilor.
 
În aceeași ședință, membrii Comisiei au examinat și avizat modificări și completări ale unor acte aflate în proces legislativ, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus