Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.05.2017

Administraţia furnizorului de apă solicită ajustarea tarifelor la apă

Administraţia furnizorului de apă solicită ajustarea tarifelor la apă

Potrivit directorului general, Veronica Herța, această creștere este necesară pentru a asigura modernizarea furnizorului de apă, dar şi pentru renovarea reţelele de apeduct şi canalizare şi desigur implementarea cu succes a proiectelor investiţionale. Astfel, dacă în prezent consumatorii casnici achită 9,19 lei pentru un metru cub de apă, după aprobarea majorării tariful ar putea fi de 11 lei și 75 de bani. Ultima ajustarea a tarifelor a avut loc în septembrie 2009, iar de atunci cheltuielile de producere au crescut semnificativ.

Cea mai mare parte din cheltuieli (până la 30% din veniturile întreprinderii) o reprezintă cheltuielile pentru energia electrică, care s-a scumpit de mai multe ori. Pe parcursul celor  7 ani au avut loc mai multe majorări substanţiale la compartimentele de bază a cheltuielilor. Doar la capitolul energie electrică,  majorarea tarifului de la 1,1 leu per kw la 1,72 lei, reprezintă o creştere de 56,4%, iar aceasta constituie un surplus colosal pentru ACC. Furnizorul de apă anual consumă 84 mil. Kw/h, un simplu calcul matematic demonstrează că vorbim despre un supracost de 42 milioane lei. Un alt aspect important este şi salarizare, în ultimii 7 ani salariului minim garantat de stat în sectorul real a fost modificat de 5 ori. Nu putem trece cu vederea nici majorarea preţului carburanţilor, care din 2009 şi până în 2017 a fost una substanţială.

Ajustarea tarifelor este și o condiție a finanțatorilor întreprinderii. Este vorba despre Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții, cu care ACC are încheiat un contract 62 de milioane de euro. Din acești bani urmează să fie reabilitați 20o de kilometri de rețele de apă, peste 3000 de branșamente ale blocurilor de locuit și circa 15 km de colectoare de canalizare. La fel, este planificată și reabilitarea Stației de Epurare.

„Astăzi tariful mediu este de 12,15 lei. Acesta se calculează reieșind din tariful achitat de consumatorii casnici și cei noncasnici. Conform estimărilor, creșeterea necesară ar fi de 2 lei și 56 bani. Noi propunem ca această majorare să fie în cuantumul absolute gal atât pentru consumatorii casninci și pentru cei noncasnici”, a declarat Herța.

Astfel, tariful pentru consumatorii casnici ar fi de 11,75 lei, iar pentru consumatorii noncasnici – 25,52 lei pentru un metru cub.

„Trebuie să se țină cont că aici se lucrează la un serviciu de apă care să corespundă așteptărilor locuitorilor și care va fi funționabil pentru următorii 50 de ani. Chiar dacă va fi modificat și acceptat tariful, oricum va rămâne cea mai ieftină apă din RM”, a declarat la rândul său primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă.

În concluzie, menţionăm că, în tarifele ajustate care urmează a fi aprobate vor fi trecute numai acele costuri care pot asigura buna activitate a întreprinderii şi desigur implementarea proiectelor investiţionale având ca principii de colaborare şi o transparenţă a fiecărui leu.  Totodată, în luna ianuarie 2017 nivelul pierderilor de apă au fost stabilite de către ANRE în prporţie de circa 18,7 milioane de metri cubi.

Chiar fiind majorat, tariful la apă în municipiul Chișinău va rămâne cel mai mic din țară, a spus Veronica Herța. Directoarea ACC a menționat, că de exemplu, în Ceadîr-Lunga, pentru un metru cub de apă consumatorii casnici plătesc mai bine de 32 de lei, iar la Goldeni consumatorii noncasnici achita 107 lei.Cererea de ajustarea a tarifelor a fost transmisă către Agenția Națională de Reglementare în Energetică, care urmează să se expună asupra acestei chestiuni.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus