Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.05.2017

Fracțiunea PLDM a înregistrat la secretariatul Parlamentului un proiect de lege privind modificarea Codului electoral

Fracțiunea PLDM a înregistrat la secretariatul Parlamentului un proiect de lege privind modificarea Codului electoral

Despre aceasta a anunțat președintele fracțiunii, Tudor Deliu, după întrevederea cu delegația comună a Comisiei de la Veneția OSCE/ODIHR.

Potrivit lui Deliu, modificările propuse țin de prevederile care au trezit suspiciuni în alegerile prezidențiale din 2016 și corespund recomandărilor Curții Constituționale conținute în cele 6 adrese înaintate Legislativului.

Proiectul de lege prevede majorarea de la 3000 la 8000 numărul de buletine pentru secțiile de votare din afara țării, dreptul diasporei de a vota pe parcursul a două zile, interzicerea donațiilor către partidele politice din partea companiilor care au câștigat contracte cu instituțiile statului, în urma achizițiilor publice. În același timp, documentul prevede că cetățenii RM din afara țării pot face donații pe contul partidelor politice.

Potrivit unui comunicat al PLDM, proiectul urmează a fi exediat Comisiei de la Veneția pentru expertizare.

În aceeași ordine de idei, Tudor Deliu a reiterat că deputații PLDM nu vor susține niciun proiect privind modificarea sistemului electoral. Deliu a menționat că cele doua proiecte votate la 5 mai au concepte diferite. În urma comasării lor, va apărea un alt proiect care va trebui să treacă din nou toate procedurile parlamentare. Tudor Deliu a opinat că a solicitat experților Comisiei de la Veneția să se expună anume asupra acestui ultim produs final.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus