Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.05.2017

La reuniunea anuală a BERD va fi organizată o sesiune separată pentru Republica Moldova

La reuniunea anuală a BERD va fi organizată o sesiune separată pentru Republica Moldova

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în calitatea sa de guvernator al Republicii Moldova la BERD,  participa Reuniunea anuală a Consiliului guvernatorilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Forumul de Afaceri a oamenilor din domeniul economic, politic și diplomatic, care se va desfășoară în perioada 9 – 11 mai, în Cipru.
 
Astăzi, în cadrul reuniunii, a avut loc ședința constituenței BERD, din care fac parte Ucraina, Republica Moldova, Liechtenstein, Serbia, Muntenegru, Turkmenia, Uzbekistan și Elveția, ca lider de grup, au fost discutate aspectele legate de rolul instituției bancare în procesele social-economie din statele respective, consolidarea parteneriatului dintre BERD și autoritățile naționale, inițierea unor noi proiecte investiționale, precum și finisarea celor aflate în proces de realizare, etc.
 
În cadrul ședinței, vicepremierul Octavian Calmîc a menționat importanța pentru Republica Moldova a colaborării cu BERD, în special prin susținerea autorităților naționale în realizarea unor proiecte strategice pentru țara noastră, în special modernizarea Moldelectrica și  Termoelectrica, precum și celor de infrastructură energetică – gazoduct și interconexiunea electrică cu piaţa UE.
 
Astăzi, în cadrul Reuniunii va fi organizată o sesiune separată pentru Republica Moldova, unde vicepremierul Octavian Calmîc, Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei și Thomas Moser, președintele Asociației Businessului European din Moldova vor face o prezentare de țară privind oportunitățile investiționale în toate domeniile publice și vor purta discuții cu reprezentații businessului internațional privind investirea în economia națională.
 
Tot azi vicepremierului Octavian Calmîc va avea întrevederi bilaterale cu conducerea BERD și BEI, în cadrul cărora vor fi discutate aspectele colaborării bilaterale, inclusiv prin realizarea unor noi proiecte investiționale în Republica Moldova.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, de la înființarea sa în Republica Moldova, BERD a finanțat 115 proiecte în valoare de peste un miliard de euro. Actualul portofoliu al BERD este de 485 milioane EUR, dintre care 69% (333 milioane EUR) alocate pentru infrastructură, 13% (65 milioane EUR) pentru sectorul energetic, 9% (45 milioane EUR) pentru industrie, comerț și agro- 9% (42 milioane EUR) pentru instituțiile financiare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus