Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-05-10/comisia-juridica-numiri-i-imunita-i-a-aprobat-simplificarea-procedurii-de-inregistrare-a-bunurilor-i-48698.html
Data: May 10, 2017 (19:08)

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat simplificarea procedurii de înregistrare a bunurilor imobile

Procedura de înstrăinare și înregistrare a bunurilor imobile ar putea fi simplificată. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, un proiect de modificare a legislației în acest sens.
 
Potrivit proiectului, părțile contractuale nu vor mai fi obligate să prezinte extrase din registrele de stat. Va fi instituit un mecanism de acces a notarilor la datele din registrele de stat, ținute în formă electronică, necesare procedurii de autentificare a contractelor de înstrăinare a bunurilor imobile. Astfel, se propune accesul notarilor la sistemul informațional al Serviciului Fiscal de Stat cu privire la evidența restanțelor aferent bunului față de buget. De asemenea, se va oferi acces notarilor la registrul de Stat al persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali și registrul bunurilor imobile. Guvernul, în termen de trei luni de la data publicării proiectului de modificare va aduce actele sale în concordanță cu acesta.
 
În aceeași ședință, deputații au aprobat, în unanimitate, proiectul de lege cadru cu privire la înregistrarea genetică judiciară, care stabilește domeniul de reglementare, persoanele şi obiectele pasibile înregistrării genetice, cerinţele de bază ale înregistrării genetice judiciare, condiţiile în care pot fi prelevate materiale biologice de la anumite persoane fizice sau din urmele rămase la locul comiterii unor infracţiuni, în vederea determinării profilului genetic, administrarea materialului biologic şi a informaţiei genetice etc., pentru prevenirea şi combaterea unor categorii de infracţiuni. Proiectul prevede crearea laboratorului de analiză genetică moleculară, instruirea personalului și crearea bazei de date genetice judiciare.
 
La fel, deputații au aprobat numirea Luizei Gafton în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.
 
Toate proiectele urmează a fi dezbătute și votate de plenul Parlamentului, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.