Trimite e-mail | Printeaza
Economie
29.04.2017

Conceptul reformei sistemului de inovare și cercetare, pe ultima sută de metri

Conceptul reformei sistemului de inovare și cercetare, pe ultima sută de metri

Premierul Pavel Filip a prezidat o ședință de lucru la Guvern privind implementarea reformei sistemului național de cercetare și inovare din Republica Moldova. În cadrul reuniunii, părțile au discutat despre ultimele probleme de clarificat între autorități privind Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului cu privire la ştiinţă şi inovare.
 
În context, Prim-ministrul a spus că sistemul de inovare are un rol important asupra dezvoltării economiei naționale, anume din acest considerent reforma trebuie să asigure consolidarea capacităților statului în acest sector. „Suntem pe ultima sută de metri în procesul de promovare a modificărilor privind realizarea reformei sistemului cercetare, inovare și dezvoltare. Este foarte important să convenim asupra tuturor elementelor tehnice și să ne mișcăm repede în implementarea reformei”, a menționat Pavel Filip.
 
Conform proiectului elaborat în baza recomandărilor experților europeni, Directorul general al Agenției Naționale de Cercetare, Dezvoltare, Inovare și Transfer Tehnologic va fi numit în funcție de Guvern, în baza unui concurs organizat în comun de Ministerul Educației și Ministerul Economiei. Totodată, activitatea entității va fi coordonată de un Consiliu de administrare format din 11 persoane, inclusiv reprezentanți ai autorităților, ai Academiei de Științei și ai societății civile.
 
Totodată, în cadrul ședinței s-a discutat despre constituirea Consiliului Național pentru Calificări și Titluri Științifice. Acesta va fi format din 17 membri selectați printr-un concurs public organizat de Guvern și va întruni reprezentanți ai comunității științifice. Noua entitate va fi subordonată Prim-ministrului Republicii Moldova, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus