Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.04.2017

Proiectul de anulare a imunității parlamentare va fi remis Curții Constitutionale pentru avizare suplimentară

Proiectul de anulare a imunității parlamentare va fi remis Curții Constitutionale pentru avizare suplimentară

Proiectul de modificare a Constituției cu privire la anularea imunității parlamentare a deputaților va fi remis Curții Constitutionale pentru avizare suplimentară. Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat, în ședința de astăzi, un nou amendament înaintat de un grup de parlamentari, ceea ce presupune și avizarea suplimentară a acestuia.
 
Amendamentul propus la alineatul (3) din art.70 prevede că deputatul dispune doar de imunitate funcţională, în condiţiile legii.  Astfel, anularea imunităţii deputaţilor se referă la imunitatea penală, adică punerea acestora în condiţii egale în caz de comitere a infracţiunilor, care nu au nici o legătură cu activitatea şi exercitarea atribuţiilor de deputat, indiferent de opinie sau voturile exprimate.
 
Totodată, se propune completarea alineatului (1) din art. 70 la subiectul incompatibilităţii funcţiei de deputat cu exercitarea activității de creație. În prezent, nu sunt considerate incompatibilităţi doar activităţile didactice şi ştiinţifice, astfel deputatul fiind lipsit de libertatea de exercitare a activităţii de creaţie.
 
Amintim că plenul Legislativului a votat la 30 martie curent, în I lectură, anularea imunităţii parlamentare a deputaților.
 
După avizarea suplimentară a Curții Constituționale, proiectul urmeză a fi dezbătut și votat în ședință plenară. Legea cu privire la modificarea Constituției se adoptă cu votul a două treimi din deputați, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus