Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-04-26/prima-intrevedere-a-mini-trilor-de-interne-din-rm-i-turcia-la-ankara-48541.html
Data: Apr 26, 2017 (09:32)

Prima întrevedere a miniștrilor de Interne din RM și Turcia la Ankara

Delegația MAI condusă de ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, efectuează în perioada 25 – 27 aprilie 2017 o vizită de lucru în Republica Turcia.
 
În acest context, la 25 aprilie 2017, delegația oficială a participat la o reuniune cu colegii din Ministerul Afacerilor Interne din Turcia, iar ministrul Alexandru Jizdan, a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său, Süleyman Soylu.
 
La întrevedere, oficialii au discutat despre cooperarea organelor de drept, în special a poliției din ambele țări, despre importanța consolidării eforturilor în vederea combaterii crimei organizate, pericolul amenințărilor hibride, terorismul, extremismul, dar și alte subiecte de interes comun.
 
Ministrul Alexandru Jizdan, a adus mulțumiri omologului turc, Süleyman Soylu, pentru invitația lansată și pentru deschiderea pe care Ministerul de Interne din Ankara o are față de instituția pe care o conduce.
 
Totodată, ministrul a reiterat interesul și necesitatea schimbului de experiență între ministere, în domenii precum: prevenirea și combaterea criminalității, menținerea ordinii și siguranței publice. Nu în ultimul rând, ministrul de Interne a reiterat despre relațiile bune de colaborare între Departamentul Trupelor de Carabinieri și jandarmeria turcă, dar și despre rolul asistenței oferite de Agenția TIKA.
 
La rândul său, ministrul de Interne, Süleyman Soylu, a menționat în cadrul întrevederii bilaterale, dar și la reuniunea delegațiilor, despre posibilitățile de cooperare a ministerelor pe viitor, în domeniul securității și în lupta împotriva terorismului, fenomen care afectează întreaga lume.
 
Astfel, ministrul Süleyman Soylu și-a exprimat acordul și interesul față de intensificarea colaborărilor cu MAI, prin realizarea și semnarea unor acorduri bilaterale, îndeosebi în domeniul instruirilor.
 
Ministrul de Interne, Alexandru Jizdan l-a invitat pe ministrul Süleyman Soylu în Republica Moldova, invitația fiind acceptată iar perioada vizitei urmează a fi stabilită. Menționăm că această întrevedere bilaterală este o premieră pentru ministerele de Interne din ambele state, iar în cadrul ei a fost posibilă stabilirea priorităților de cooperare și a relațiilor la nivel strategic și operațional.
 
Potrivit MAI, pe parcursul următoarelor două zile, delegația MAI va efectua vizite la Agenția TIKA, Jandarmeria din Turcia, Centrul de monitorizare din Istanbul, și va participa la o expoziție de artă organizată de Ambasada RM în Turcia, în contextul aniversării a 25-a de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două state.