Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.04.2017

Asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de 100 milioane de euro

Asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova în valoare de 100 milioane de euro

La 12 aprilie 2017, ambasadorii UE au convenit asupra poziției de negociere a Consiliului cu privire la asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova.

Se propune un cuantum de până la 100 de milioane EUR pentru asistența UE, din care 60 de milioane EUR sub formă de împrumuturi și 40 de milioane EUR sub formă de granturi. Aceasta ar completa resursele furnizate de FMI și de alte instituții multilaterale, se precizează într-un comunicat al Consiliului Uniunii Europene.

Asistența ar avea scopul de a sprijini agenda de stabilizare economică și de reforme structurale a acestei țări, contribuind la acoperirea nevoilor sale de finanțare externă în următorii doi ani.

Ambasadorii au solicitat Președinției să înceapă negocieri cu Parlamentul European cu privire la decizia propusă, de îndată ce Parlamentul va conveni asupra propriei sale poziții.

Economia Republicii Moldova a fost afectată de instabilitate politică în perioada dintre alegerile din noiembrie 2014 și ianuarie 2016. Aceasta a fost, de asemenea, afectată de un scandal de fraudă bancară, de o activitate economică slabă și de interdicțiile la import impuse de Rusia. De la începutul anului 2016, autoritățile au adoptat o serie de reforme, dar trebuie să întreprindă în continuare eforturi pentru a le pune în aplicare, iar cei responsabili de fraudele bancare trebuie aduși în fața justiției. Reformele din sectorul financiar și cele privind gestionarea finanțelor publice au fost întreprinse în cadrul negocierilor referitoare la un program FMI.

În iulie 2016, autoritățile moldovene și FMI au convenit asupra unui acord pe trei ani privind o facilitate extinsă de credit și o facilitate extinsă de finanțare, în valoare de 178,7 milioane USD. Republica Moldova a solicitat asistență complementară din partea UE în august 2015 și și-a reînnoit solicitarea în martie 2016.

Asistența UE ar urma să facă obiectul unui memorandum de înțelegere (MoU) care include condiții exacte și specifice și asupra căruia Republica Moldova și Comisia urmează să ajungă la un acord.

O condiție prealabilă ar fi aceea ca Republica Moldova să respecte mecanismele democratice reale, inclusiv un sistem parlamentar pluripartit. Ea ar trebui să respecte statul de drept și să garanteze respectarea drepturilor omului. Printre obiective se numără totodată eficiența, transparența și responsabilitatea în gestionarea finanțelor publice, prevenirea eficace a corupției și a spălării banilor, precum și guvernanța și supravegherea sectorului financiar.

Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă ar urma să monitorizeze periodic îndeplinirea condițiilor prealabile și a obiectivelor sus-menționate.

Decizia necesită o majoritate calificată în cadrul Consiliului, în acord cu Parlamentul. Temeiul juridic este articolul 212 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus