Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.04.2017

Ministrul Economiei și oficialii europeni au discutat aspectele implementării DCFTA

Ministrul Economiei și oficialii europeni au discutat aspectele implementării DCFTA

Viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, a avut o întrevedere cu Petros Sourmelis, șef de unitate din cadrul Directoratului general pentru Comerț al Comisiei Europene, în cadrul căreia au fost discutate aspectele implementării de către Republica Moldova a Acordului Zonei de Liber Schimb și Comerț Aprofundat (DCFTA).
 
La întrevedere au participat viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Gheorghe Balan, viceministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Daniela Morari, și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
 
În cadrul dialogului, vicepremierul Octavian Calmîc a mulțumit oficialilor UE pentru susținerea acordată Republicii Moldova în procesul de ajustare a legislației naționale la bunele practici europene, accentuând importanța acestora pentru economia națională și parcursul european al țării. Referindu-se la aspectele realizării prevederilor DCFTA, ministrul Economiei a informat oficialii UE că Republica Moldova vine cu solicitarea către partenerii europeni privind oportunitatea inițierii negocierilor de majorare a cotelor de export pe piața Uniunii Europene a prunelor și strugurilor (actualmente cotele stabilite constituie câte 10 000 tone/anual pentru fiecare din produsele respective).
 
De asemenea, vicepremierul Octavian Calmîc a propus efectuarea de către ambele părți a procedurilor privind  recunoașterea mutuală ale operatorilor economici autorizați (AEO) în scopul de a facilita procedura de control vamal.
 
La rândul său, Petros Sourmelis și-a manifestat deschiderea față de propunerile înaintate de partea moldovenească, menționând că Uniunea Europeană este gata să discute pe platforma Comitetului de Asociere în Configurația Comerț subiectele abordate.
 
Vizita oficialilor europeni este o continuare a discuțiilor purtate la cea de-a treia reuniune a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova, care a avut loc pe 31 martie curent, la Bruxelles și a vizat subiecte de interes comun prin prisma componentei DCFTA.
 
Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) este un acord între UE și Republica Moldova, care urmărește o relație comercială preferențială, bazată pe condiții mutual avantajoase, acordând fiecărei din aceste părți un acces mai bun pe piață și urmărește eliminarea taxelor vamale de import și export dintre părți, anunță un comunicat al Ministerului Economiei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus