Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.04.2017

Sistem de detectare a pericolului radiologic și nuclear de ultimă generație, inaugurat pe aeroportul din Capitală

Sistem de detectare a pericolului radiologic și nuclear de ultimă generație, inaugurat pe aeroportul din Capitală

Republica Moldova devine tot mai securizată în fața amenințărilor radioactive și nucleare, prin darea în exploatare a unui nou sistem de detectare a pericolului nuclear și radiologic de ultimă generație. Echipamentul, donat de către Guvernul SUA, a fost instalat în sectorul ”Sosiri” al aeroportului din Capitală, fiind inaugurat astăzi, 06 aprilie, în cadrul unei ceremonii oficiale.

La eveniment au participat Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova Julie Stufft, Directorul General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie, șeful Poliției de Frontieră Fredolin Lecari, reprezentanți ai Departamentului pentru Energie al SUA, precum și ai altor instituții cu atribuții în domeniul prevenirii pericolului radiologic și nuclear.

În cadrul discursului susținut, Directorul General al Vămii Vitalie Vrabie le-a mulțumit reprezentanților Guvernului SUA pentru sprijinul consecvent al eforturilor Serviciului Vamal de consolidare a capacităților de prevenire a pericolului radiologic și nuclear, dând asigurări că autoritatea vamală este angajată plenar, prin prisma competențelor atribuite, în toate acțiunile de prevenire și combatere a traficului cu materiale radioactive și nucleare. ”Provocările actuale legate de pericolul proliferării armelor de distrugere în masă, ne impun să adoptăm o abordare proactivă în tot ceea ce ține de identificarea unor măsuri viabile de prevenire a potențialelor riscuri care ar putea atenta la securitatea cetățenilor.”, a mai declarat șeful Vămii.

Importanța consolidării eforturilor în domeniul prevenirii traficului cu materiale nucleare și radiologice a fost evocată și de către Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, acesta adresând mulțumiri poporului american pentru suportul consistent acordat Republicii Moldova în asigurarea securității frontierei de stat, care prin implementarea cu succes a Programului dat, s-a contribuit esențial la îmbunătățirea cooperării tehnologice și metodologice între autoritățile de resort naționale. ”La moment, Guvernul SUA este unul din principalii parteneri ai Poliției de Frontieră în ceea ce privește asistența oferită prin intermediul proiectelor și programelor de asistență financiară pentru garantarea unei frontiere sigure.”, a conchis șeful Poliției de Frontieră.

La rândul său, Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA în Republica Moldova Julie Stufft a subliniat importanța parteneriatului dintre Statele Unite ale Americii și Republica Moldova pentru a sprijini neproliferarea și prevenirea traficului ilicit cu materiale nucleare si radioactive. Dumneaei a mulțumit Serviciului Vamal al Republicii Moldova si Departamentului Poliției de Frontieră pentru cooperarea lor în aceste eforturi, în particular observând profesionalismul personalului și dezvoltarea unor experți calificati în domeniul detectării materialelor radiologice și nucleare. De asemenea, dumneaei a menționat că parteneriatul dintre Departamentul de Energie al SUA și Guvernul Republicii Moldova în acest domeniu va continua și că eforturile noastre comune vor asigura securitatea Moldovei, Europei și întregii lumi.

Imediat după intervențiile oficialilor, participanții au avut posibilitatea să asiste  la o serie de simulări ale unor cazuri de depistare a materialelor radioactive  cu ajutorul sistemelor fixe și mobile de detectare a radiațiilor care vor fi gestionate de către angajații Serviciului Vamal și cei ai Poliției de Frontieră.

Dotarea posturilor vamale cu sisteme de detectare a materialelor radiologice și nucleare este realizată în cadrul Programului pentru Depistarea și Prevenirea Cazurilor de Contrabandă cu Substanțe Nucleare (Nuclear Smuggling Detection and Deterrence - NSDD), finanțat de Guvernul SUA. Implementarea respectivului program este efectuată în baza Memorandumului de Înțelegere între Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Departamentul pentru Energie din Statele Unite ale Americii privind Cooperarea pentru Prevenirea Traficului Ilicit cu Materiale Nucleare și alte Materiale Radioactive, semnat la data de 19 iulie 2011.

În cadrul acestui program, lansat în anul 2012, 22 de posturi vamale au fost dotate cu monitoare portal staționare pentru detectarea pericolului radiologic și nuclear, fiind donat și de un sistem mobil de detectare a radiațiilor. Programul mai include și organizarea cursurilor de instruire pentru angajații posturilor vamale unde sunt instalate echipamentele respective, precum și asistență în efectuarea lucrărilor de mentenanță, anunță Serviciul Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus