Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-03-30/igor-dodon-a-facut-bilan-ul-intrevederii-sale-cu-vadim-krasnoselski-48217.html
Data: Mar 30, 2017 (22:00)

Igor Dodon a făcut bilanțul întrevederii sale cu Vadim Krasnoselski

Igor Dodon, Președintele Republicii Moldova a organizat o conferință de presă în cadrul căreia a relatat despre rezultatele întrevederii cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, care a avut loc astăzi la Reședința de la Holercani.

În cadrul dialogului, părțile au discutat mai multe subiecte, care,convențional, pot fi sistematizate în trei grupuri.
1. Pachetul de acțiuni și șirul de întrebări care au fost puse în discuție pe parcursul ultimilor luni și care rezultă, inclusiv, din procesul verbal, semnat în anul 2016 la Berlin și vizează soluționarea problemelor concrete cu care se confruntă cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului.

Șeful statului a declarat că după ultima întrevedere cu Vadim Krasnoselski, din 4 ianuarie, curent, autoritățile de pe malul stîng al Nistrului au întreprins mai mulți pași concreți. În special, cu privire la simplificarea procedurii de trecere pentru cetățenii RM aflați în dreapta Nistrului și doresc să meargă în regiunea transnistreană, buna funcționare a școlilor cu predare în limba de stat, care se află în Transnistria ș.a.

Totodată, Președintele țării a declarat că astăzi Vadim Krasnoselski i-a înmînat o listă care conține numele a 10 funcționari, inclusivfostul primar de la Varnița, pe numele cărora au fost oprite sau anulate dosarele penale deschise în regiunea transnistreană.

De asemenea, părțile au convenit ca săptămîna viitoare, conducerea raionului Dubăsari, Grigore Policinschi și conducerea administrației de la Dubăsari să organizeze o întrevedere în cadrul căreia vor definitiva la nivel tehnic mecanismul de acces a agricultorilor la terenurile aflate după traseul Dubăsari.

Pe subiectele respective, s-a ajuns la înțelegerea că în următoarele săptămîni va fi impulsionată activitatea grupurilor de experți astfel încît pe parcursul unei luni să fie elaborate soluții concrete de implementare a lor.


2. Cel de-al doilea grup de chestiuni abordat, vizează punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc. Krasnoselski și-a exprimat îngrijorarea că odată cu demararea controlului vamal la punctul respectiv, conform noilor reguli, va avea de suferit bugetul regiunii transnistrene, agenții economici și persoanele fizice din stînga Nistrului. Președintele Republicii Moldova a explicat că în cadrul acestei activități de control vamal sunt prevăzute mai multe proceduri, care ar dura pînă la finele anului 2018. Tot astăzi, șeful statului a luat decizia ca experții din cadrul aparatului Președintelui, în special doamna Gorelova, pe parcursul următoarelor săptămîni, vor face o evaluare foarte clară a posibilelor riscuri economice, și dacă va fi necesar vor fi formulatesoluții și inițiative legislative pentru a rezolva problemele existente.

3.Al treilea grup de subiecte s-a axat pe lansarea unor inițiative de proiecte economice de infrastructură, inclusiv, comune, în interesul locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. În acest sens, inițial s-a convenit asupra a două proiecte. Igor Dodon împreună cuVadim Krasnoselski se vor adresa partenerilor de dezvoltare internaționali cu propunerea de a susține, inclusiv financiar, reabilitarea a două drumuri internaționale M14 și M21 pentru a putea fi efectuat comerț și tranzit în interesul cetățenilor. Și al doilea proiect vizează situația ecologică a rîului Nistru. Igor Dodon a declarat că ambii lideri vor depune eforturi pentru a depista sursefinanciare, inclusiv internaționale și proiecte cu impact ecologic pozitiv pentru a salva rîul Nistru.

În final, Igor Dodon și-a exprimat speranța ca cel tîrziu în luna mai, să aibă loc următoarea întrevedere cu liderul de la Tiraspol în cadrul căreia vor fixa rezultatele la care au convenit astăzi, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.