Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-03-30/48212-48212.html
Data: Mar 30, 2017 (21:00)

Serviciul Vamal demarează lucrările de extindere și modernizare a postului vamal Sculeni

Directorul General al Serviciului Vamal Vitalie Vrabie a dispus responsabililor din cadrul autorității inițierea demersurilor de proiectare și reconstrucție a postului vamal Sculeni. O serie de indicații în acest sens au fost lansate ieri în cadrul unei vizite de inspectare a postului respectiv, care, actualmente înregistrează una dintre cele mai mari valori de trafic. Zilnic acesta este traversat de circa 1 900 de unități de transport, dintre care până la 350 sunt autocamioane.

Astfel, în cadrul inspectării au fost examinate posibilitățile de extindere a postului, suplimentarea pistelor de control pentru toate toate categoriile de autovehicule, dotarea acestuia cu echipamente performante de control și reamplasarea unor elemente de infrastructură. În acest context, Directorul General al Vămii le-a indicat celor prezenți demararea procedurii de estimare a costurilor aferente, anunțarea și organizarea licitațiilor pentru identificarea antreprenorilor care vor fi contractați pentru realizarea lucrărilor preconizate.

Concomitent sunt continuate discuțiile cu partea română, în condițiile în care principalul motiv al cozilor îl constituie aglomerările de unități de transport formate în zona neutră dintre postul vamal din Republica Moldova și cel situat pe teritoriul României, cauzate de lipsa de sincronizare a timpilor de perfectare și capacitatea de procesare mai redusă a autorităților vamale și de frontieră române. Prin urmare, în cazul sporirii semnificative a fluxului de unități de transport specifice anumitor perioade, se atestă congestionarea traficului transfrontalier, care se deblochează doar după ce este autorizată intrarea în țara vecină.

După vizita de inspectare de la Sculeni, Vitalie Vrabie s-a deplasat la postul vamal Ungheni, unde a avut o întrevedere cu lucru cu angajații entității. Șeful Vămii s-a documentat referitor la modul de organizare a activității în urma reorganizării instituționale desfășurate, distribuirea sarcinilor de serviciu, reiterând necesitatea asigurării unei conduite profesioale ireproșabile și manifestarea unui comportament integru.

Tot ieri, Directorul General al Vămii a vizitat și postul vamal Leușeni, pentru a verifica funcționalitatea echipamentelor de control și necesitățile de modernizare a unor elemente de infrastructură.

”Este absolut necesar să recunoaștem viabilitatea proiectelor de investiții în posturile vamale, în condițiile în care atestăm o creștere constantă a fluxului transfrontalier, precum și dezvoltarea vertiginoasă a relațiilor comerciale externe. Iată de ce, modernizarea Vămii în vederea facilitării circulației transfrontaliere, cu asigurarea simultană a rigorilor de control rămâne a fi una dintre prioritățile de bază ale noastre, astfel încât să creăm condiții optime pentru toți cei implicați: călători, transportatori, agenți economici, brokeri vamali și vameși.”, a conchis Vitalie Vrabie.