Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-03-24/plafonul-de-garantare-a-depozitelor-majorat-la-20-de-mii-de-lei-48119.html
Data: Mar 24, 2017 (22:13)

Plafonul de garantare a depozitelor, majorat la 20 de mii de lei

Plafonul de garantare a depozitelor, pentru fiecare deponent persoană fizică, va fi de 20 de mii de lei. Parlamentului a examinat și votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens, prin care majorarea s-a făcut de la 6 mii la 20 de mii de lei.

Proiectul prevede că fondul de garantare a depozitelor va fi utilizat în cazul în care unei bănci îi este retrasă licenţa sau este iniţiată procedura de lichidare silită din cauza insolvabilităţii instituţiei financiare. Suma de 6 mii de lei a fost stabilită în 2013, reieşind din salariul mediu lunar pe economie şi corelaţia dintre moneda naţională şi valutele convertibile.

Depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar din momentul constituirii Fondului au crescut de la circa 4 miliarde de lei în 2004, până la 35 de miliarde de lei în 2015, înregistrând o majorare de aproape nouă ori. Depozitele garantate au crescut de la 741 de milioane de lei până la 2,5 miliarde de lei.

În același timp, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Ștefan Creangă, a precizat că documentului va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018, iar băncile vor avea timp la dipoziție, pentru a se conforma noilor modificări. La fel, acesta a precizat că majoarea plafonului va avea un impact direct pozitiv asupra deponenților și indirect asupra băncilor, scrie bizlaw.md.