Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-03-24/ministerul-agriculturii-a-depistat-un-sector-clandestin-de-contrafacere-a-semin-elor-de-porumb-48113.html
Data: Mar 24, 2017 (21:39)

Ministerul Agriculturii a depistat un sector clandestin de contrafacere a semințelor de porumb

Astăzi, 24 martie 2017, în baza Ordinului Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost creată o Comisie pentru a inspecta câmpurile aflate în gestiunea întreprinderilor de stat, subordonate ministerului.

În cadrul inspecției,  membrii grupului de lucru au avut ca sarcină verificarea și monitorizarea lucrărilor de primăvară în cadrul stațiunilor experimentale „Chetrosu”, „Pașcani” și „Maximovca”. În urma controlului la depozitul central al Întreprinderii de Stat Stațiunea Didactico—Experimentală „Chetrosu”, din satul Todirești, raionul Criuleni, care se află în proces de insolvabilitate și care gestionează bunurile statului, producea clandestin semințe de porumb, prin intermediul administratorului autorizat.

În prima fază a încercării de a inspecta, accesul membrilor de lucru a fost restricționat de către angajații stațiunii. Ulterior, după sesizarea și intervenția organelor de poliție, grupul de lucru a purces la control. În rezultatul verificărilor, s-a depistat un sector clandestin de contrafacere a semințelor de porumb, care ulterior erau comercializate în baza mărcii comerciale a Institutului de Fitotehnie „Porumbeni”. Mai mult ca atât, semințele realizate ilicit erau tratate cu produse fitosanitare cu termenul de valabilitate expirat.

Din discuțiile cu angajații sectorului s-a stabilit că semințele de porumb erau comercializate prin intermediul unui punct comercial situat la altă întreprindere de stat aflată, de asemenea, în proces de insolvabilitate și condusă de același administrator autorizat, fapt constatat și documentat de către membrii Comisiei și Inspectoratului de Poliție Criuleni.

Ulterior, o cantitate de semințe (aproximativ două tone), comercializată în magazinul specializat al Stațiunii Didactico—Experimentală „Chetrosu”, a fost confiscată de poliție. Organele de urmărire penală urmează să se expună asupra acestui fapt.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare avertizează producătorii agricoli să fie atenți atunci când procură semințe de porumb.