Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-03-22/lansarea-proiectului-finan-at-de-ue-suport-pentru-asigurarea-respectarii-drepturilor-de-proprietate--48074.html
Data: Mar 22, 2017 (20:28)

Lansarea Proiectului finanțat de UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală”

Pe 22 martie 2017, a avut loc lansarea oficială a Proiectului „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova (EuropeAid/137467/DH/SER/MD), implimentat de Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI). Proiectul are drept obiectiv general eficientizarea implementării şi aplicării drepturilor de proprietate intelectuală în Republica Moldova.

La eveniment a participat Secretarul General adjunct al Guvernului Republicii Moldova, reprezentantul Delegaţiei Uniunii Europene la Chișinău, reprezentanți ai instituţiilor beneficiare ale proiectului, ai sistemului judecătoresc, ai instituțiilor de cercetare și dezvoltare, ai societății civile. De asemenea, au fost prezenți Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi, și Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti.

În deschiderea Conferinței, Directorul general AGEPI, Octavian Apostol, a menționat că acest proiect va contribui atât la eficientizarea interacțiunii organelor de ocrotire a drepturilor de proprietate intelectuală, cât și la îmbunătățirea mediului de afaceri, disciplinarea agenților economici și a consumatorilor, și îmbunătățirea imaginii investiționale a Republicii Moldova. „AGEPI, în calitate de organ beneficiar, va depune tot efortul în vederea realizării cu succes a acestor scopuri ambițioase”, a subliniat Octavian Apostol.

Însărcinatul cu afaceri al Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Mindaugas Kacerauskis, a declarat că proiectul este destinat instituțiilor care au directă legătură cu implimentarea capitolului 9 din Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, care se referă la domeniul proprietății intelectuale. “Schimbul de informații între instituții reprezintă factorul cheie al acestui proiect”, a adăugat Mindaugas Kacerauskis.

Valentin Guznac, Secretar General adjunct al Guvernului Republicii Moldova, a precizat că implimentarea proiectului va contribui la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul proprietății intelectuale, va consolida comunicarea și schimbul de informații între instituții cu responsabilități în domeniu și va dezvolta sistemul de protecție și valorificare a indicațiilor geografice în Republica Moldova. „Ținând cont de faptul că obiectivul proiectului are o acoperire exhaustivă asupra întregului sistem de proprietății intelectuale, la realizarea acestuia suntem dispuși să contribuim, la solicitare, prin acordarea suportului necesar în vederea obținerii unui impact sporit al activităților AGEPI și a unui nivel înalt al recomandărilor experților UE”, a subliniat Valentin Guznac.

Directorul de proiect din partea liderului de Consorțiu, Archidata Srl, Andreea Comșa, a menționat că proiectul are un obiectiv foarte important în ceea ce privește îmbunătățirea cadrului legal în domeniul proprietății intelectuale. „Țin să vă asigur atât din partea Consorțiului, cât și din partea echipei de proeict că vom depune toate eforturile necesare pentru ca acest proiect să-și atingă obiectivele cu succes”, a încheiat Andreea Comșa.

În continuare, experții internaționali, Ioannis Sidiropoulos și Yuriy Kapitsa, au făcut o prezentare a  proiectului, axându-se pe principalele componente și activități menite să contribuie la realizarea obiectivelor specifice ale acestuia.

Proiectul de asistență tehnică „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova este finanţat de Uniunea Europeană, fiind implementat de către un Consorţiu format din companiile Archidata Srl (Italia), European Profiles S.A. (Grecia) și Business and Strategies in Europe S.A. (Belgia), având o durată de 2 ani, și urmează a fi finalizat în luna noiembrie 2018.

Proiectul este structurat în 6 componente care se referă la 3 direcții cheie: realizarea programului de schimbare culturală în domeniul proprietății intelectuale, dezvoltarea unui sistem informatic pentru facilitarea schimbului de informații între autoritățile competente de implementarea legislației de proprietate intelectuală și dezvoltarea sistemului de indicații geografice.

Beneficiar al proiectului este Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, având drept parteneri co-beneficiari Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Procuratura Generală, Serviciul Vamal și Agenția pentru Protecția Consumatorilor. În același timp, activitățile proiectului vizează toate părțile interesate, inclusiv organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale, sistemul judecătoresc, instituțiile de cercetare și dezvoltare, sectorul antreprenorial și societatea civilă.