Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.03.2017

Pavel Filip s-a întâlnit cu directorii politici din Grupul de la Vîşegrad

Pavel Filip s-a întâlnit cu directorii politici din Grupul de la Vîşegrad

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu directorii politici din Ministerele de Externe ale ţărilor Grupului de la Vîşegrad (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria), care se află în vizită în Republica Moldova. În cadrul discuţiilor, şeful Guvernului a apreciat susţinerea Grupului de la Vîşegrad pentru parcursul european al ţării noastre şi a dat asigurări că Republica Moldova va depune toate eforturile pentru asigurarea progreselor în implementarea Acordului de Asociere, care rămâne prioritatea de bază a guvernării şi a ţării.
 
„Vom întreprinde toate măsurile ce se impun pentru ca la sfârşit de mandat să reuşim să întoarcem încrederea cetăţenilor în valorile europene şi în drumul european. Învăţând lecţiile trecutului, vom face tot posibilul pentru ca parcursul european al Republicii Moldova să devină ireversibil”, a spus Pavel Filip.
 
În context, Prim-ministrul a menţionat că un element important al agendei noastre europene este reuniunea Consiliului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană care va avea loc la 31 martie 2017, la Bruxelles. Reuniunea este o bună ocazie de a discuta despre rezultatele obţinute, despre subiectele care încă sunt în proces de rezolvare, precum şi despre planurile pentru viitorul apropiat.
 
Şeful Executivului a vorbit şi despre acţiunile prioritare pentru 2017, între acestea: obţinerea progreselor pe dimensiunea îmbunătăţirii drepturilor omului, consolidarea sectorului bancar, sporirea transparenţei în sectorul energetic, crearea condiţiilor pentru implementarea deplină a Acordului de liber schimb pe întreg teritoriul ţării, consolidarea justiţiei şi lupta împotriva corupţiei.
 
„Pe dimensiunea anticorupţie şi justiţie am adoptat un cadrul legislativ pe model european, acum este important să asigurăm implementarea acestuia. Justiţia se mişcă: deja avem judecători, executori judiciari, funcţionari de la BNM, angajaţi de la vamă arestaţi. Şi aceste acţiuni de contracarare a corupţiei suntem încrezători că vor continua”, a menţionat Pavel Filip.
 
De asemenea, Premierul s-a referit la agenda de reforme a Guvernului pentru perioada 2017-2018. Au fost evidenţiate în mod special reforma sistemului de pensii şi reforma administraţiei publice. „O administraţie publică competentă şi profesionistă joacă un rol decisiv în implementarea cu succes a reformelor, fie şi nepopulare, dar absolut necesare pentru a schimba în bine viaţa cetăţenilor”, a subliniat Prim-ministrul.
 
La rândul său, reprezentanţii Grupului de la Vişegard au apreciat succesele Guvernului în stabilizarea situaţiei economice şi a sistemului financiar-bancar şi au încurajat autorităţile să continue reformele de modernizare a Republicii Moldova. În acest sens, oficialii au menţionat că Summitul Parteneriatului Estic din noiembrie 2017 de la Bruxelles oferă o bună ocazie pentru a puncta aspectele sectoriale ale cooperării de mai departe în cadrul Parteneriatului Estic.
 
Grupul de la Vîşegrad este o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. La 15 februarie 1991, în cetatea medievală Vîşegrad din Ungaria, Václav Havel, Președintele Cehoslovaciei, Lech Wałęsa, Preşedintele Poloniei și József Antall, Prim-ministrul Ungariei, au semnat o declarație comună prin care își asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice și economice în Uniunea Europeană.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus