Trimite e-mail | Printeaza
Economie
20.03.2017

În perioada 13 – 19 martie 2017, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 509,5 milioane lei

În perioada 13 – 19 martie 2017, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 509,5 milioane lei, fiind perfectate per total 9 044 de declarații vamale.

La capitolul combaterea fraudelor vamale, în perioada de referință, au fost relevate 50 de tentative de încălcare a legislației vamale, care sunt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și întreprinderii măsurilor legale ce se impun. Totodată, în perioada vizată, au fost înregistrate 37 cazuri contravenţionale şi aplicate amenzi în sumă de 67 924 lei.

În perioada de referință, fluxul unităților de transport a constituit 77 344 traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost semnalate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 14 581 și respectiv 13 088 traversări.

Este de menționat că, de la începutul anului, când a intrat în vigoare Legea 280 din 16.12.2016, până astăzi, 20 martie, 12 981 de autoturisme cu numere de înmatriculare străine au fost vămuite cu o reducere de 70% din cota accizei, fiind încasate la bugetul de stat cca 305 mln lei. Din numărul total de autovehicule vămuite în condițiile respectivei legi, 1151 de autoturisme sunt cu număr de înmatriculare din unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului și municipiul Bender. În acest context, amintim despre posibilitatea plasării, în perioada 01 ianuarie – 01 aprilie a.c.,  în regim vamal de import cu achitarea accizei în mărime de 30% din cota accizei stabilită pentru anul 2016, a unor categorii de unități de transport înmatriculate în străinătate sau în regiunea transnistreană. Mai multe detalii despre condițiile aferente facilității acordate, dar și eventualele sancțiuni care pot fi aplicate în cazul nerespectării unor serii de prevederi ale Legii nr. 280 din 16.12.2016, pot fi aflate prin accesarea următorului link:

http://customs.gov.md/ro/content/atentia-posesorilor-de-autoturisme-inmatriculate-strainatate-sau-regiunea-transnistreana

De asemenea, precizăm că, începând cu data de 20 februarie a.c.,  verificarea confirmărilor care atestă achitarea vinietei va fi efectuată de către Serviciul Vamal doar la ieșirea din țară, în timp ce pe teritoriul țării, această competență le revine organelor Poliției și Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal.

Totodată, Serviciul Vamal amintește că, începând cu 10 decembrie 2016 până la 01 iunie 2017, sunt instituite noi direcții de deplasare prin punctul de trecere „Palanca-Mayaki-Udobnoe”, în legătură cu desfășurarea lucrărilor de reabilitare a traselui Odessa-Reni și construcția capitală a podului din localitatea Mayaki.

În vederea evitării eventualelor blocaje în punctul de trecere menționat, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să opteze și pentru alte puncte de trecere aflate în proximitate. Harta interactivă a punctelor de trecere, dar și fluxul unităților de transport în regim online pot fi vizualizate pe pagina web a Serviciului Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus