Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.03.2017

Igor Dodon a avut a doua întrevedere oficială cu omologul său rus, Vladimir Putin

Igor Dodon a avut a doua întrevedere oficială cu omologul său rus, Vladimir Putin

Părţile au discutat mersul realizării înţelegerilor la care s-a ajuns în cadrul întrevederii celor doi președinți, de la 17 ianuarie, curent, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat.

Igor Dodon i-a mulţumit preşedintelui rus pentru soluţionarea pozitivă a problemei exporturilor în Rusia a producţiei mai multor întreprinderi de vinificaţie mari din Moldova. În semn de recunoştinţă, şeful statului i-a transmis lui Vladimir Putin cîteva exemplare ale celui mai bun vin de Cricova, din colecţia personală a Preşedintelui rus, păstrată în galeriile combinatului de vinuri “Cricova”.

În mod special, Igor Dodon i-a mulţumit preşedintelui Rusiei pentru amnistia migraţională pentru anumite categorii de cetăţeni moldoveni, totodată solicitînd lui Vladimir Putin soluţionarea problemei și aplicarea uneiamnistii pentru ceilalţi 33 de mii de cetăţeni ai Moldovei, aflaţi acum în patrie, dar care au comis anumite încălcări în perioada aflării sale pe teritoriul Rusiei.

„Am cerut prelungirea termenului amnistiei migraţionale şi după data de 20 martie, astfel încît să poată beneficia de aceasta un număr maxim de cetăţeni moldoveni, aflaţi la muncă în Rusia. Vladimir Putin m-a anunțat că termenul va fi prelungit”, a declarat Igor Dodon.

Preşedintele RM a mai venit cu iniţiativa examinării oportunităţii încheierii unui acord cu privire la cetăţenia dublă pentru ca compatrioţii moldoveni, aflaţi cu traiul permanent în Rusia, să nu fie nevoiţi să renunţe la cetăţenia moldovenească.

Unul din subiectele discuţiei l-a reprezentat nota de protest înaintată ambasadorului FR în Moldova din partea conducătorilor Parlamentului şi Guvernului ţării, precum şi îndemnul celor din urmă pentru funcţionarii moldoveni de a evita vizitele în Federaţia Rusă.

„Mi-am exprimat regretul în legătură cu declaraţia neinspirată a conducerii Moldovei vizavi de Federaţia Rusă. Sper sincer că astfel de acțiuni nu vor influenţa dinamica generală a relaţiilor moldo-ruse”, a indicat Preşedintele țării.

De asemenea, părţile au mai discutat subiectulreglementării diferendului transnistrean. Igor Dodon l-a informat pe Vladimir Putin despre intenţia de a avea o întrevedere cu liderul transnistrean, pînă la sfîrşitul lunii martie.

În cadrul discuţiei, Igor Dodon i-a propus lui Vladimir Putin organizarea unor consultări moldo-ruse cu privire la stabilirea unui parteneriat strategic între Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

„Am făcut schimb de opinii pe marginea posibilităţilor de realizare a unui astfel de parteneriat în cadrul actualului Tratat de Prietenie şi Colaborare între Republica Moldova şi Federaţia Rusă sau să fie lansată elaborarea unui nou Tratat cu privire la parteneriatul strategic între ţările noastre”, a declarat şeful statului la finele întrevederii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus