Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-03-17/anre-a-actualizat-tarifele-pentru-serviciile-de-producere-furnizare-i-distribu-ie-a-energiei-electri-47999.html
Data: Mar 17, 2017 (20:48)

ANRE a actualizat tarifele pentru serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice

Consiliul de Administraţie al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, în şedinţa publică din 17 martie, curent, mai multe hotărâri prin care a actualizat tarifele la serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice și a energiei termice, pentru următorii operatori: Î.C.S. „RED Union-Fenosa” S.A., Î.C.S. „Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” SRL, S.A. „RED-Nord”, S.A. ”RED Nord-Vest”, S.A. „Furnizarea Energiei Electrice NORD”, S.A. "TERMOELECTRICA", S.A. "CET-Nord".

ANRE a examinat solicitările titularilor de licență din sectoarele respective, bazându-se pe principiul acoperirii consumurilor şi cheltuielilor minime necesare și justificate pentru desfășurarea normală a activităţii reglementate, cu utilizarea eficientă a capacităților de producție.
Potrivit informațiilor prezentate în cadrul şedinţei, principalii factori care au generat actualizarea tarifelor pentru producerea, furnizarea și distribuția energiei electrice și a energiei termice au fost:
-    modificarea parametrilor de actualizare conform Prognozei indicatorilor macroeconomici pentru anii 2018-2020;
-    evoluția cursului de schimb mediu anual al monedei naționale față de dolarul SUA;
-    majorarea costului de capital ca rezultat al efectuării investițiilor de către întreprinderile solicitante.

Astfel, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat, reieșind din structura rețelelor electrice de distribuție, următoarele tarife :

-la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către Î.C.S. „Gas Natural Fenosa” S.R.L:
-    199 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune joasă (0,4 kV);
-    182 bani/kWh pentru consumatorii ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV).

-la energia electrică furnizată la tarife reglementate de către S.A. ,,Furnizarea Energiei Electrice Nord”:
-    184 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV) ale S.A. „RED Nord”;
-    212 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuțiede tensiune joasă (0,4 kV) ale S.A. „RED Nord”;
-    201 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuțiede tensiune medie (6–10 kV) ale S.A. „RED Nord-Vest”;
-    225 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuțiede tensiune joasă (0,4 kV) ale S.A. „RED Nord-Vest”.
De asemenea, Consiliul de Administrație ANRE a aprobat prețul pentru energia electrică produsă de S.A. „CET-Nord” de 170 bani/kWh.

Totodată, pentru energia termică livrată consumatorilor, Consiliul de Administrație ANRE a stabilit pentru anul 2017 următoarele tarife:
-    1 122 lei/Gcal, tariful de livrare a energiei termice consumatorilor de către S.A. „Termoelectrica”;
-    1 220 lei/Gcal, energia termică livrată consumatorilor către S.A. „CET- Nord”.
Hotărârile au fost luate în conformitate cu prevederile Metodologiei tarifare, care stabilește că tarifele se determină anual de către operatorii rețelelor de distribuție și furnizorii de energie electrică la tarife reglementate și se aprobă, nu mai târziu de 1 aprilie, de către Consiliul de Administraţie al ANRE, pentru a se evita acumularea devierilor financiare negative.

Menționăm că noile tarife pentru serviciile de producere, furnizare și distribuție a energiei electrice vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, iar tarifele pentru energia termică livrată consumatorilor vor intra în vigoare la data de 1 mai 2017, anunță Serviciul de presă al ANRE.