Trimite e-mail | Printeaza
Economie
16.03.2017

Parlamentul va continua să sprijine implementarea politicilor în domeniul concurenței

 Parlamentul va continua să sprijine implementarea politicilor în domeniul concurenței

Parlamentul va continua să sprijine implementarea politicilor în domeniul concurenței. Declarația a fost făcută de Președintele Parlamentului Andrian Candu la deschiderea Conferinței Internaționale ”Consiliul Concurenței la 10 ani – evoluții, provocări, perspective”.

Speakerul a remarcat că acum 10 ani au fost puse bazele politicilor de concurență în Republica Moldova, iar de atunci țara noastră a înregistrat progrese în domeniu.

”Am reușit să avansăm de la zero la reglementări administrative și legislative. Am reușit aproximarea legislației naționale în domeniu la experiența și practicile europene. În această perioadă, au fost puse bazele legislației în domeniu prin două legi fundamentale: Legea concurenței și Legea cu privire la ajutorul de stat”, a declarat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a apreciat expertiza oferită țării noastre de partenerii de dezvoltare, mulțumindu-le pentru sprijin. Totodată, Speakerul a menționat că Parlamentul este în așteptarea unui Program național în domeniul concurenței și cel al ajutorului de stat pentru următorii patru ani.

”Obiectivul nostru este creșterea completivității Republicii Moldova și dezvoltarea unui mediu concurențial loial. Pentru aceasta avem nevoie de o schimbare de optică asupra procesului de luare a deciziilor referitoare la evoluția pieței, investiții, cercetare și dezvoltare, a politicilor referitoare la ajutorul de stat, sistemele de achiziții publice, activitățile de import/export, ocuparea forței de muncă, sistemul vamal, piața energetică etc.”, a subliniat Președintele Parlamentului.

Potrivit Speakerului, în domeniul concurenței este nevoie de eforturi conjugate și continui ale autorităților administrației publice centrale și locale, autorităţilor de reglementare, organizaţiilor neguvernamentale, mediului academic și comunității de experţi.

”Este important ca în acest proces în prim-plan să rămână interesul consumatorului. Atunci când omul va putea alege cel mai bun serviciu, va beneficia de produse la prețuri rezonabile, de calitate bună și livrate la timp, vom putea spune că trăim într-o economie de piață unde reglementările pentru concurență funcționează. Prioritatea noastră în acest sens este să asigurăm în final un mediu de afaceri sănătos, fidel principiilor economiei de piaţă şi concurenţei loiale”, a declarat Andrian Candu.

La conferința internațională dedicată celor 10 ani de activitate a Consiliului Concurenței din Republica Moldova au participat președinții autorităților de concurență din UE, CSI și SUA, anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus