Trimite e-mail | Printeaza
Social
15.03.2017

Executivul a aprobat indexarea şi modalitatea de calculare a pensiilor

Executivul a aprobat indexarea şi modalitatea de calculare a pensiilor

În cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniştri a aprobat indexarea pensiilor, mecanismul de calculare şi modalitatea de confirmare a stagiului de cotizare pentru stabilirea pensiilor.
 
Noile prevederi se referă la majorarea pensiilor nu doar prin indexarea anuală, ci și prin instituirea valorizării venitului asigurat, cu recalcularea pensiilor, precum și sporirea nivelului pensiei minime.
 
Astfel, de la 1 aprilie 2017 pensiile vor fi stabilite conform noii formule de calcul, asigurând interdependenţa dintre contribuţiile de asigurări sociale şi mărimea pensiei. Venitul utilizat în noua formulă va fi valorizat, iar pensiile stabilite în perioada 2001-2008, vor fi recalculate pentru 80 de mii de beneficiari. Noua metodologie de calcul a pensiilor pentru limită de vârstă va oferi posibilitatea de a asigura o majorare a pensiilor cu circa 45 %, pentru anul 2017.
 
Actualmente nivelul pensiei minime este de 961 de lei, iar după indexare va constitui 1026 de lei. În acelaşi timp, pensia minimă pentru persoanele care au activat în sectorul agrar va creşte cu aproximativ 21 %.
 
Totodată, Guvernul a aprobat indexarea pensiilor achitate din bugetul asigurărilor sociale de stat cu 6,8 %. Astfel, pensia pentru limită de vârstă se va majora, în medie cu 104,87 lei, pensiile de dizabilitate cu 75,28 lei, iar pensia alocată participanților la lichidarea consecințelor avariei de la CAE Cernobîl cu 193,03 lei. În total, vor fi indexate pensiile achitate din bugetul asigurărilor sociale a circa 700 mii de beneficiari.
 
Conceptul de reformă a sistemului de pensii prevede, între altele, reducerea inechităților din sistemul de pensii şi racordarea la principiile de asigurări sociale, crearea unui sistem de pensii atractiv, cu un nivel sporit al beneficiilor, asigurarea unei guvernanțe transparente și cu capacități consolidate de administrare a sistemului de pensii, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus