Trimite e-mail | Printeaza
Economie
15.03.2017

Banca Mondială va acorda suportul Republicii Moldova în consolidarea securității energetice

Banca Mondială va acorda suportul Republicii Moldova în consolidarea securității energetice

Banca Mondială își reiterează disponibilitatea de a acorda tot suportul Republicii Moldova în consolidarea securității energetice a țării şi îmbunătățirea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător. O declarație în acest sens a fost făcută de Satu Kahkonen, director regional al Grupului Băncii Mondiale pentru Belarus, Moldova şi Ucraina, în cadrul întrevederii cu viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei.
 
În cadrul discuției interlocutorii au manifestat interesul în implementarea cu succes a proiectului de modernizare a SA Termoelectrica și interconectării sistemelor electroenergetice ale Republicii Moldova și României. În context, Octavian Calmîc și Satu Kahkonen au convenit asupra necesității modernizării în continuare a sistemului termoenergetic din municipiul Chişinău, reconectarea clădirilor publice la acesta, ceea ce ar permite eficientizarea activității în domeniu a SA Termoelectrica.
 
Interlocutorii au abordat și subiectul privind importanța implementării Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică (SACET). În acest scop reprezentanții Băncii Mondiale au menționat că vor acorda tot suportul necesar instituțiilor regulatorii din Republica Moldova în elaborarea unei noi Metodologii de determinare şi aprobare a tarifele la energia termică livrată consumătorilor, în conformitate cu cele mai bune practici europene.
 
De asemenea, Banca Mondială și-a reiterat disponibilitatea de a fi parte alături de alți parteneri de dezvoltare și instituții financiare internaţionale la acoperirea costurilor financiare pentru construcția interconexiunii electrice și a stației back-to-back cu Romania pe traseul Isaccea-Vulcănești-Chişinău, a anunțat Ministerul Economiei din Republica Moldova, într-un comunicat.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus