Trimite e-mail | Printeaza
Social
14.03.2017

Liliana Palihovici propune modificări legislative pentru intervenția operativă în vederea stabilirii locului aflării minorilor dispăruți

Liliana Palihovici a înregistrat, la Biroul permanent al Parlamentului, un proiect de lege prin care propune instituirea unui sistem care are la bază principiul intervenției operative din partea organului de poliție, a părinților și a întregii societăți în vederea stabilirii locului aflării minorilor dispăruți și reîntoarcerea acestora în familie.

Aceasta inițiativă urmărește clarificarea strictă a primelor acțiuni de intervenție a tuturor actorilor în cazul când există sesizarea în situațiile când adulții anunță că nu cunosc unde se află copiii pentru care sunt responsabili. 

”În prezent, societatea este tot mai des informată despre cazuri de dispariție a minorilor. Totodată, instrumente reale de implicare imediată a societății și a instituțiilor de drept în căutarea urgentă a minorilor sunt foarte limitate. Astfel de sisteme vin să faciliteze și să ajute părinții, pe de o parte, și instituțiile statului abilitate, pe de altă parte, la identificarea cât mai rapidă a minorului locului căruia nu este cunoscut, care poate fi sau este victimă a unei infracțiuni”, scrie deputata în nota informativă a inițiativei legislative.

Potrivit proiectului de lege, Liliana Palihovici propune completarea cadrului legislativ al Republicii Moldova cu prevederi care să mărească șansele de identificare în timp prompt a minorului locul aflării căruia nu este cunoscut.

Deputata liberal-democrată vine cu inițiativa ca poliția, la cererea scrisă a persoanei interesate, să desfășoare activități de căutare a minorului și să transmită către Serviciul 112 informația și indiciile caracteristice persoanei date în căutare.

În același timp, deputata propune ca Serviciului 112 să transmită către radiodifuzorii publici și privați informația și indiciile caracteristice minorului dispărut. Ulterior, radiodifuzorii vor avea obligația să transmită către public, în mod gratuit și în timp real, informația de alertă cu toate indiciile necesare.

Liliana Palihovici punctează că, la nivel internațional și european, o astfel de experiență există deja.

Menționăm că datele statistice arată că în Republica Moldova, în perioada 2014-2016, 1 825 de copii au plecat de acasă, dintre care 1 006 de fete și 819 de băieți, iar cazul adolescentei din Strășeni este unul care indică clar necesitatea operării acestor modificări în legislația națională.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus