Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-03-14/igor-dodon-a-avut-o-intrevedere-cu-viceministrul-afacerilor-externe-al-federatziei-ruse-grigorii-kar-47916.html
Data: Mar 14, 2017 (19:30)

Igor Dodon a avut o întrevedere cu vice-ministrul Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, Grigorii Karasin

În cadrul dialogului, părțile au salutat progresele înregistrate în realizarea înțelegerilor la care s-a ajuns în cadrul întrevederii Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon cu omologul său, Vladimir Putin la 17 ianuarie, curent. În special, părțile au abordat aspecte ce ţin de dezvoltarea relațiilor comerciale moldo-ruse și revenirea celor mai importante companii moldovenești pe piața rusă, precum și subiectul amnistiei migraționale pentru cetățenii Republicii Moldova.

De asemenea oficialii au făcut un schimb de opinii pe marginea progreselor obținute în soluționarea problemelor cu care se confruntă locuitorii celor două maluri ale Nistrului, subiectul reglementării diferendului transnistrean.

”Am constatat o dinamică pozitivă în acest sens după întrevederea, de la Bender din data de 4 ianuarie. Sper, ca pînă la sfîrşitul lunii martie, să aibă loc o nouă întrevedere cu liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski”, a declarat șeful statului.

Totodată, Președintele țării și-a exprimat regretul în legătură cu nota neinspirată a conducerii Moldovei în adresa Federaţiei Ruse, exprimîndu-și speranța că acest moment nu va influența dinamica dezvoltării relaţiilor dintre cele două state.

De asemenea, părțile au discutat agenda vizitei președintelui Igor Dodon în Federația Rusă, care va avea loc în timpul cel mai apropiat. În acest sens, șeful statului s-a pronunțat pentru dezvoltarea la maximum a relaţiilor strategice de parteneriat dintre Moldova şi Federaţia Rusă, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

”Am propus organizarea unor consultări moldo-ruse pe subiectul edificării parteneriatului strategic. Am făcut schimb de opinii în privinţa aplicării unui astfel de parteneriat în cadrul Tratatului existent de prietenie şi colaborare dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova sau inițierea unor consultări cu privire la elaborarea unui nou Tratat cu privire la parteneriatul strategic între ţările noastre”, a declarat Președintele țării.