Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-03-14/banca-mondiala-a-prezentat-rezultatele-studiului-costul-reglementarii-afacerilor-2016-47917.html
Data: Mar 14, 2017 (20:03)

Banca Mondială a prezentat rezultatele studiului ”Costul reglementării afacerilor 2016”

Asigurarea condițiilor optimale pentru dezvoltarea businessului şi creșterea încrederii businessului față de organele de stat este una dintre prioritățile principale de pe agenda de activitate a Guvernului Republicii Moldova. Din acest considerent reforma cadrului de reglementare a activității de întreprinzător rămâne printre principalele reforme structurale care urmează să fie continuată în perioada de până în anul 2020. Declarația a fost făcută astăzi de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, în cadrul prezentării de către Banca Mondială a Rezultatelor studiului ”Costul reglementării afacerilor 2016”.
 
În context, ministrul Economiei a menționat că pentru atingerea obiectivelor trasate, Guvernul va continua acțiunile orientate spre optimizarea procedurilor pentru lansarea, desfășurarea şi lichidarea afacerii prin reducerea numărului de acte permisive, implementarea ”ghișeului unic”, reducerea numărului controalelor, simplificarea procesului de raportare financiară și statistică, substituirea autorizației de funcționare în comerț  prin simpla notificare privind inițierea activității de comerț, etc. ”Apreciem asistența financiară oferită de grupul Băncii Mondiale în punerea în aplicare a reformelor de reglementare semnificative în Republica Moldova, inclusiv prin sprijinului acordat țării noastre în anul 2016, care reprezintă mai mult de 33 de milioane de dolari. Pentru anul 2017 este planificat pentru debursare în jur de 65 de milioane de dolari”, a accentuat vicepremierul Octavian Calmîc.
 
Vicepremierul  a mai menționat că rezultate pozitive au adus moratoriul instituit asupra controalelor, chiar dacă a fost o decizie radicală, eliminarea a 115 acte permisive din cele 400 în vigoare, crearea ghișeului unic. ”În faza a doua, urmează să fie abrogate sau eliminate încă 150 de acte permisive”, a mai spus vicepremierul.
 
Potrivit ministrului Economiei, principalul proiect în curs de desfășurare în domeniul economic este Proiectul de ameliorare a competitivității PAC II, care are scopul de a consolida competitivitatea la export a întreprinderilor private, precum şi de a reduce constrângerile existent, în valoare de 45 milioane USD. ”În același timp, apreciem sprijinul oferit de Organizația Internațională Financiară pentru funcționarea Comitetului Național pentru facilitarea comerțului, instituit în conformitate cu Acordul de facilitare a Comerțului al OMC, precum și asistența acordată pentru îmbunătățirea cadrului de reglementare a activității de întreprinzător”, a specificat Octavian Calmîc.
 
În raportul prezentat de experții Băncii Mondiale se indică că timpul dedicat interacțiunii cu autoritățile de reglementare pentru companiile din Republica Moldova a fost redus în 2016, după un deceniu fără schimbări semnificative. Managerii companiilor au estimat că timpul total dedicat interacțiunii cu autoritățile a constituit 7.9 la sută, nivel minim înregistrat în ultimul deceniu, când indicatorul oscila în jurul valorii de 10-11 la sută și comparabil cu obiectivul inclus în Strategia ”Moldova 2020”. Îmbunătățirea s-a produs datorită reformei autorizațiilor de comerț, care a înlocuit autorizațiile cu un sistem de notificare. Printre alți factori ce au contribuit la această îmbunătățire sunt raportarea fiscală electronică și moratoriul asupra controalelor de stat, impus de Guvern în 2016.
 
“Înlocuirea autorizațiilor de comerț cu un sistem de notificare este un exemplu excelent al modului în care performanța cadrului de reglementare poate fi îmbunătățită timp de un singur an. Timpul necesar pentru înștiințarea autorităților despre lansarea afacerii a fost redus de la 13 zile până la 5,7 zile. Sistemul electronic de evidență fiscală a contribuit la reducerea cu 30 la sută a timpului dedicat acestei raportări, iar moratoriul asupra controalelor a generat înjumătățirea numărului de controale per companie – două anual”, a declarat Alex Kremer, directorul Băncii Mondiale pentru Moldova.
 
De la momentul aderării Republicii Moldova la Grupul Băncii Mondiale în 1992, aproximativ 60 de proiecte au beneficiat de peste 1 miliard de dolari SUA. În prezent, portofoliul Băncii Mondiale include nouă proiecte active, totalul angajamentelor constituind 356,15 milioane de dolari SUA, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.