Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.03.2017

Parlamentul RM a votat modificarile privind repartizarea fondului rutier pentru autoritatile publice locale

Parlamentul RM a votat modificarile privind repartizarea fondului rutier pentru autoritatile publice locale

Parlamentului Republicii Moldova a aprobat in a doua lectura, proiectul de lege cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative (cu referire la modificarea Legii fondului rutier și a Legii privind finanțele publice locale). Documentul a fost sustinut cu o majoritate de 83 de voturi din 88 de deputati prezenti la sedinta.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor in scopul repartizarii mijloacelor fondului rutier direct administratiei publice locale.Astfel, in premiera pentru Republica Moldova, va demara un proces amplu de constructie si reabilitare a drumurilor locale, raionale, inclusiv a strazilor din localitatile din tara. Repartizarea mijloacelor fondului rutier va fi efectuata fara criterii politice. Ministerul a elaborat  un mecanism unic si eficient care presupune o repartizare clară și transparentă a  fondului rutier.

Noua formula propusa  prevede ca 50% din taxa pentru folosirea drumurilor de către autovehiculele înmatriculate în Republica Moldova, vor fi repartizate direct in bugetul administratiei publice locale in funcție de numărul populației. Pentru prima data in ultimii 25 de ani, aceste mijloace financiare vor fi cheltuite pentru reparația și întreținerea drumurilor locale de interes raional. Chiar din acest an, catre consiliile raionale vor fi repartizate 385, 9 mln lei,  aproximativ 115 mii lei, la o mie de locuitori. Si respectiv pentru consiliilor locale vor reveni cca 350 mil lei, ceea ce inseamna aproximativ 130 mii lei pentru 1 km echivalent.
De mentionat ca aceste mijloace financiare vor fi gestionate de catre autoritatile locale in scopul achitarii studiilor de fezabilitate, pentru proiectarea drumurilor locale, pentru lucrari de întreținerea de iarnă, și alte lucrări de întreținere curentă a drumurilor locale.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii Drumurilor precizeaza ca sumele repartizate administratiilor publice raionale si locale vor creste anual in functie de marimea fondului rutier.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus