Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.03.2017

În perioada 27 februarie – 05 martie 2017, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 395,1 milioane lei

În perioada 27 februarie – 05 martie 2017, veniturile încasate la bugetul de stat de către Serviciul Vamal au constituit 395,1 milioane lei, fiind perfectate per total 8 776 de declarații vamale. Referitor la suma colectărilor pentru luna februarie curent, aceasta constituie 1 mlrd 468 mln lei, fiind astfel înregistrată o majorare cu 301,2 mln lei sau cu cca 26% mai mult față de luna corespondentă a anului 2016.

Este de menționat că pentru primele două luni ale acestui an sunt atestate majorări semnificative ale încasărilor generate de către Serviciul Vamal, fiind colectate în total 2 mlrd 621 mln lei, ceea ce reprezintă o creștere de 692 mln lei sau cu cca 36% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, precizăm că din totalul veniturilor supraîncasate pentru perioada lunilor ianuarie – februarie a.c., doar 197 mln (28%) le revin drepturilor de import percepute în rezultatul vămuirii unor categorii de autoturisme în condițiile Legii 280 din 16.12.2016.

La capitolul combaterea fraudelor vamale, în perioada de referință, au fost relevate 49 de tentative de încălcare a legislației vamale, care sunt cercetate de către subdiviziunile specializate ale Serviciului Vamal în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și întreprinderii măsurilor legale ce se impun. Totodată, în perioada vizată, au fost înregistrate 46 de cazuri contravenţionale şi aplicate amenzi în sumă de 95 482 lei.

În perioada de referință, fluxul unităților de transport a constituit 75 428 traversări. Cele mai mari valori de trafic au fost semnalate la frontiera moldo-română, iar cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 13 735 și respectiv 12 499 traversări.

Serviciul Vamal amintește că, începând cu data de 20 februarie a.c.,  verificarea confirmărilor care atestă achitarea vinietei va fi efectuată de către Serviciul Vamal doar la ieșirea din țară, în timp ce pe teritoriul țării, această competență le revine organelor Poliției și Echipelor Mobile ale Serviciului Vamal.

În continuare, din cauza podurilor de gheață peste râul Nistru, rămâne sistată activitatea postului vamal ”Molovata”.

De asemenea, amintim că, începând cu 10 decembrie 2016 până la 01 iunie 2017, sunt instituite noi direcții de deplasare prin punctul de trecere „Palanca-Mayaki-Udobnoe”, în legătură cu desfășurarea lucrărilor de reabilitare a traselui Odessa-Reni și construcția capitală a podului din localitatea Mayaki.

În vederea evitării eventualelor blocaje în punctul de trecere menționat, recomandăm participanților la traficul transfrontalier să opteze și pentru alte puncte de trecere aflate în proximitate. Harta interactivă a punctelor de trecere, dar și fluxul unităților de transport în regim online pot fi vizualizate pe pagina web a Serviciului Vamal.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus