Trimite e-mail | Printeaza
Social
06.03.2017

Angajații Căii ferate din Moldova vor protesta sâmbătă, 11 martie, cerând achitarea restanțelor salariale

Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova anunță desfășurarea unui miting de protest, cu participarea salariaților-membri de sindicat din cadrul ÎS ”Calea ferată din Moldova”, în legătură cu situația privind restanțele la plata salariilor în cadrul întreprinderii. Acțiunea se va desfășura sâmbătă, 11 martie, între orele 10.00-13.00. Coloana de protestatari va porni de la Gara Feroviară Chișinău , deplasându-se până în fața clădirii Guvernului.

Mitingul va fi susținut de toate centrele sindicale naționale, membre ale Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în conformitate cu decizia Comitetului Confederal al CNSM de luni, 6 martie.

Principala revendicare a manifestanților va fi achitarea, până la 31 martie curent, a restanțelor la salarii, cu compensarea pierderilor cauzate de neachitarea la timp a salariului pentru fiecare angajat.

Potrivit lui Ion Zaporojan, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, suma datoriilor salariale depășește 130 mln de lei, soarta celor  9800 de angajați rămânând în continuare incertă.

Alte cerințe țin de restabilirea duratei normale a timpului de muncă de 40 ore pe săptămână, cu anularea șomajului tehnic stabilit pentru ziua de vineri a fiecărei săptămâni lucrătoare și majorarea salariului, în legătură cu creșterea tarifelor pentru serviciile comunale, a prețurilor la mărfurile de larg consum și devalorizarea valutei naționale.

Menționăm, că pe parcursul mai multor luni ale anului trecut, angajații ÎS ”Calea Ferată din Moldova” și-au revendicat drepturile salariale, desfășurând proteste la locul de muncă sau în fața instituțiilor publice. Din cauza problemelor apărute în urma neachitării salariilor, tot mai mulți feroviari abandonează serviciul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus