Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-02-23/aipa-a-lansat-astazi-proiectul-twinning-in-domeniul-subven-ionarii-47669.html
Data: Feb 23, 2017 (21:54)

AIPA a lansat astăzi proiectul Twinning în domeniul subvenționării

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), organul administrativ subordonat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare a lansat azi, 23 noiembrie 2017, proiectul Twinning în domeniul subvenționării: „Consolidarea capacităților şi competențelor Agenției de Intervenție şi Plăți pentru Agricultură din Moldova (AIPA) în vederea administrării măsurilor de sprijin în domeniul Dezvoltării Rurale conform normelor și standardelor UE”.

Scopul proiectului este de a dezvolta sistemul de subvenționare din Republica Moldova și de a consolida Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură. Primul proiect de acest fel este finanțat de Uniunea Europeană și prevede acordarea unui grant în valoare de circa 1,2 milioane euro și are o durată de 24 de luni.

Implementatorii proiectului sunt: Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură în cooperare cu partenerii de Twinning - consorțiul format din AgrarMarkt Austria (Partener superior) și cu Fondul de Intervenție de Stat în Agricultură (SZIF) din Republica Cehă și Agenția pentru Restructurare și Modernizare a Agriculturii (ARMA) din Polonia (Parteneri juniori).

Deschiderea evenimentului a fost realizată printr-un cuvânt de salut al directorului AIPA, Nicolae Ciubuc, care a realizat un scurt istoric și a menționat rezultatele activității agenției, de la înființare până în prezent.

În discursul său, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare Eduard Grama s-a arătat convins că implementarea proiectului va contribui la o mai bună administrare a măsurilor aferente Agriculturii și Dezvoltării Rurale în ţara noastră.
„Pentru a dinamiza acest proces, este necesară stimularea materială a investițiilor, din partea statului și desigur din partea partenerilor de dezvoltare. Pe această cale, vreau să adresez sincere mulţumiri și recunoștință pertenerilor de dezvoltare, Comisiei Europene și țărilor donatoare pentru tot sprijinul acordat țării noastre”.
În cea de a doua parte evenimentului, liderii de proiect Twinning au realizat prezentări privind activitățile proiectului, rolul unei Agenției de Plăți în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale și importanța domeniilor strategice precum: tehnologiile informaționale, managementul intern și sistemul de control în activitatea unei Agenții de Plăți.

Amintim că acum doi ani, Comisia Europeană și Republica Moldova au încheiat un Acord de Finanțare pentru punerea în aplicare a Acordului de Finanțare ENPARD Moldova pentru a sprijini Agricultura și Dezvoltarea Rurală din Republica Moldova. Conform acestui Acord, în anii 2016-2018 Republica Moldova urmează să beneficieze de asistență financiară și tehnică în sumă de 64 075 000 Euro, dintre care:
-    53 mln. Euro - componenta de suport bugetar sectorial;
-    alte 11 mln. Euro - asistenţă tehnică pentru valorificarea Programului.

Grație acestui suport, doar în anul 2016, în urma primei tranșe de bani alocate în cadrul Programului, în mărime de 17 mln. euro, s-a reușit finanțarea activităţilor agricole a peste 1400 de fermieri, care au investit în implementarea tehnologiilor de prelucrare conservativă a solului, sisteme de irigare, diverse echipamente utilizate în infrastructura postrecoltare, promovarea producției agricole ecologice, precum și investițiilor în infrastructura rurală

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare  va continua să acorde o atenție sporită sectorului agrar, prin promovarea unor politici capabile să asigure dezvoltarea continuă.