Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
21.02.2017

Uniunea Europeană continuă susținerea reformelor Serviciului Vamal

Uniunea Europeană continuă susținerea reformelor Serviciului Vamal

Directorul General al Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, în cadrul căreia a fost evaluat stadiul de implementare a proiectelor comune, precum și au fost examinate noi oportunități de colaborare.

Șeful Vămii i-a relatat succint Ambasadorului UE despre realizările înregistrate în procesul reformării Serviciului Vamal, în mod special creșterea la capitolele încasări în anul 2016 și în primele luni din 2017, dezvoltarea sistemelor informaționale, simplificarea procedurilor și fluidizarea traficului transfrontalier.
Astfel, Vitalie Vrabie a evocat importanța asistenței Uniunii Europene în cadrul demersurilor demodernizare a sistemului informațional integrat vamal în  baza celei mai recente versiuni a softului aplicativ ASYCUDA World, inclusiv prin integrarea a două module noi precum Noul Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS) și Ghișeul unic.

De asemenea, Directorul General al Vămii i-a informat pe invitați despre noul concept de vămuire electronică a exportului, care se va efectua la posturile vamale interne, iar certificarea originii preferențiale la export se va realiza concomitent cu procedura de perfectare a declarației vamale.

În continuare, Vitalie Vrabie a vorbit despre reforma organizațională a instituției, care a presupus crearea a trei noi structuri, menționând în acest sens contribuția valoroasă adusă de către Misiunea Înalților Consilieri UE. ”Eficientizarea activității Serviciului Vamal în condițiile noilor structuri este confirmată și de sporirea semnificativă a volumului încasărilor la bugetul de stat, astfel încât în luna ianuarie a acestui an avem colectate venituri în sumă de peste 1 mlrd 152 mln lei, ceea ce reprezintă o creștere de 336 mln lei sau cu cca 41% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut.”, a adăugat Vitalie Vrabie.

În replică, Ambasadorul UE în Republica Moldova, E.S. Pirkka Tapiola a declarat că apreciază progresele înregistrate de către Serviciul Vamal pe parcursul ultimului an de zile. Excelența Sa a apreciat, de asemenea, majorarea salariilor vameșilor, menționând, în acest context, necesitatea implementării unei reforme a sistemului salarial din sectorul public. De asemenea, șeful Delegației UE a apreciat operativitatea și profesionalismul cu care sunt realizate proiectele de dezvoltare instituțională.

Agenda întrevederii a mai inclus și examinarea nivelului de implementare a proiectului de reconstrucție a postului vamal ”Palanca”, care prevede organizarea controlului comun pe teritoriul Republicii Moldova. Ambele părți au apreciat progresul înregistrat în implementarea proiectului respectiv în cooperare cu autoritățile ucrainene. Cu această ocazie, șeful Vămii a fost menționat că este discutată posibilitatea instituirii acestui tip de control și la postul vamal ”Unguri”, soluție care va permite dispersarea fluxului sporit din postul vamal ”Otaci”.

De asemenea, Vitalie Vrabie l-a informat pe Ambasadorul UE despre elaborarea de către Serviciul Vamal în colaborare cu EUBAM și Misiunea Înalților Consilieri UE a Programului Strategic ”Vama 2020”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus