Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.02.2017

Pavel Filip a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit

Pavel Filip a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit. Discuţiile au vizat cadrul actual al relaţiilor bilaterale, anul 2017 fiind unul semnificativ în acest sens, dat fiind marcarea a 25 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Republica Moldova şi SUA, şi direcţiile prioritare de colaborare dintre părţi.
 
Premierul a menţionat că SUA este un partener strategic al Republicii Moldova, iar sprijinul oferit de Statele Unite este foarte valoros şi important. „Suntem recunoscători pentru suportul Dumneavoastră. Sprijinul SUA şi al UE a fost crucial pentru stabilizarea situaţiei economico-financiare în 2016. Cel mai important eveniment al anului trecut este încheierea Acordului cu FMI”, a spus şeful Executivului.
 
Pavel Filip a subliniat că anul 2017 trebuie să devină un an al dezvoltării economice durabile şi al creşterii investiţiilor şi a exprimat angajamentul ferm al autorităţilor de a continua parcursul european al ţării.„ Atât Guvernul, cât şi Parlamentul sunt determinaţi să menţină drept prioritatea numărul unu implementarea Acordului de Asociere RM-UE şi să continue eforturile comune de realizare a angajamentelor asumate”, a subliniat Prim-ministrul.
 
În context, Premierul s-a referit şi la agenda de reforme prioritare, între care a evidenţiat reforma Administrației Publice Centrale, care este de o importanţă deosebită pentru Guvern. „Fără a spori capacităţile administraţiei centrale nu vom putea asigura implementarea cu succes a agendei de reforme şi în acest sens avem nevoie de un partener solid”, a punctat Pavel Filip.
 
La rândul său, Ambasadorul SUA în Republica Moldova a încurajat Guvernul să continue eforturile pentru implementarea reformelor, care au drept scop final îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei. În mod special, diplomatul s-a referit la cooperarea dintre părţi în domeniul economic şi al consolidării democraţiei, domenii în care anul trecut Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul SUA au încheiat două Acorduri de asistenţă pentru creşterea comerţului şi a investiţiilor în sectoarele-cheie şi, respectiv, pentru o guvernare democratică mai eficientă și mai responsabilă, cu o valoare totală de aproximativ 98,7 milioane de dolari SUA.
 
SUA este un partener strategic al Republicii Moldova. Din 1992 SUA a oferit asistenţă ţării noastre în sumă de peste 1,4 miliarde de dolari SUA, inclusiv 45 milioane de dolari SUA în anul 2016, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus