Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-02-16/ben-kelmanson-pe-parcursul-urmatoarelor-doua-saptam-ni-fmi-va-face-o-evaluare-a-situatziei-macroecon-47529.html
Data: Feb 16, 2017 (20:31)

Ben Kelmanson: Pe parcursul următoarelor două săptămâni FMI va face o evaluare a situaţiei macroeconomice din Republica Moldova şi o revizuire pe dimensiunea de politici

Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu echipa de experţi a Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se află într-o misiune de evaluare în Republica Moldova, în perioada 14 - 28 februarie 2017.
 
În debutul întrevederii, Premierului i-a fost prezentat noul şef al misiunii FMI, Ben Kelmanson, care a succedat-o în acest post pe Ivanna Vladkova-Hollar, începând cu luna ianuarie curent.

Ben Kelmanson a informat că pe parcursul următoarelor două săptămâni va face o evaluare a situaţiei macroeconomice din Republica Moldova şi o revizuire pe dimensiunea de politici.
 
Pavel Filip s-a arătat încrezător că strânsa conlucrare dintre Guvern şi FMI se va menţine şi în următoarea perioadă, în care misiunea va fi condusă de Ben Kelmanson.
 
Şeful Executivului a menţionat că misiunea FMI va avea posibilitatea să facă oevaluare şi o analiză a ultimelor evoluții din economie și a modului în care Guvernul implementează Programul convenit cu FMI. „Procesul de implementare a Programului cu FMI va fi tratat cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate şi va fi derulat în condiţii de maximă transparenţă şi eficienţă”, a subliniat Pavel Filip.
 
În context, Prim-ministrul a vorbit despre importanţa Acordului cu FMI, care înseamnă nu doar finanţare, dar şi respectarea unor condiţii, care ajută Guvernul să implementeze reformele.
 
Pavel Filip a spus că dacă în 2016 Guvernul a fost în situaţia să gestioneze o criză, atunci anii 2017-2018 urmează să devină ani ai  dezvoltării şi construcției. În acest scop, a fost elaborată o agendă de reforme, pusă în discuţie la şedinţa comună Guvern - Parlament, astfel, ca cele două instituţii să-şi coordoneze cât mai bine acţiunile pentru implementarea cu succes a reformelor.
 
Premierul a exprimat determinarea fermă şi deschiderea Guvernului de a consolida dialogul cu echipa de experţi a FMI, asigurând un caracter dinamic al cooperării dintre FMI şi Republica Moldova.
 
Amintim că pe 7 noiembrie 2016, Guvernul și FMI au semnat un Acord de colaborare, prin care Republica Moldova a primit o linie de credit de aproximativ 176 de milioane de dolari, dintre care 35 milioane de dolari au fost deja alocate.