Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.02.2017

Octavian Calmîc: ” BERD este unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova”

Octavian Calmîc: ” BERD este unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova”

Aspectele cooperării bilaterale dintre autoritățile Republicii Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD), implementarea proiectelor investiționale în diferite domenii, au fost discutate de viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, cu prim-vicepreședintele BERD, Phil Bennett, aflat într-o vizită de lucru în țara noastră.
 
În cadrul întrevederii, vicepremierul Octavian Calmîc a apreciat înalt cooperarea bilaterală cu BERD, menționând că instituția este unul din partenerii strategici ai Republicii Moldova în procesul de implementare a diferitor proiecte în sectorul energetic, infrastructură, sectorul financiar-bancar, dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii, etc. ”Colaborarea cu BERD ne oferă posibilitatea de a realiza mai multe obiective strategice pentru Republica Moldova, care, într-un final, duc la îmbunătățirea condițiilor de trai a cetățenilor, creșterea calității serviciilor prestate populației, sporirea eficienței energetice, etc”, a menționat Octavian Calmîc.
 
Ministrul Economiei a apreciat înalt aportul Băncii Europene pentru Reconstrucție şi Dezvoltare în realizarea proiectelor din sectorul energetic, în special construcția conductei magistrale a gazoductului Ungheni – Chișinău, reabilitarea rețelelor de transport electric Moldelectrica,  proiectul de modernizare a sistemului termoenergetic al municipiului Bălți, linia de finanțare pentru eficiența energetică în Moldova, precum și celor de reabilitare a drumurilor și aprovizionării cu apă a populației. Vicepremierul Octavian Calmîc l-a informat pe oficialul BERD că problematica implementării proiectelor de interconexiune electroenergetică cu România, inclusiv implicarea autorităților de la București în realizarea acestora, urmează a fi discutată săptămâna viitoare în timpul vizitei sale de lucru în țara vecină.
 
La rândul său, Phil Bennett a apreciat eforturile autorităților Republicii Moldova în procesul de reformare a sectorului financiar-bancar, energetic, al infrastructurii și altele, menționând că BERD va susține și în continuare procesele de modernizare a țării implementate de Guvernul de la Chișinău, contribuind logistic și financiar la derularea proiectelor investiționale în Republica Moldova. În același timp, oficialul european a menționat că pentru atingerea rezultatelor scontate în realizarea programelor și strategiilor de reformare și modernizare este necesară o conlucrare mai activă între instituțiile statului și sectorul privat, cu partenerii de dezvoltare, alte instituții antrenate în aceste procese.
 
Potrivit serviciului de presă al Ministerului Economiei, de la începutul activității sale în Republica Moldova, din 2005, BERD a finanțat 110 proiecte, fiind investite în economia moldovenească peste un miliard de euro. Portofoliul actual al BERD constituie 438 de milioane euro, alocate pentru infrastructură (75%), instituțiile financiare (9%), industrie, comerț și agrobusiness (10%), sectorul energetic (6%).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus