Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2017-02-13/premierii-pavel-filip-shi-vladimir-groisman-au-semnat-foaia-de-parcurs-privind-dezvoltarea-cooperari-47477.html
Data: Feb 13, 2017 (22:19)

Premierii Pavel Filip şi Vladimir Groisman au semnat Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2017

Prim-ministrul Pavel Filip și premierul Ucrainei, Vladimir Groisman, au semnat astăzi Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucraineană pentru anul 2017.
 
Documentul stabilește direcțiile prioritare de dezvoltare continuă a cooperării între Republica Moldova şi Ucraina în diverse domenii, în scopul consolidării instituţiilor democratice, combaterii corupţiei și ameliorării mediului de afaceri. În acest context, părțile urmează să întreprindă acţiuni care să sporească volumul comerţului dintre țări, să intensifice cooperarea în domeniul livrării energiei electrice, dar și să elaboreze măsuri pentru a asigura livrarea gazului natural în regim revers, în cazul apariţiei unor situaţii de criză.
 
Părţile semnatare îşi vor conjuga eforturile în vederea semnării acordurilor privind liberalizarea traficului rutier şi aerian între Republica Moldova şi Ucraina, cu integrarea în continuare a părților în coridoarele europene de transport. Astfel, prin atragerea mijloacelor alocate de către Comisia Europeană, se planifică introducerea controlului în comun la punctul internaţional de trecere „Pervomaisk-Cuciurgan”, precum şi în punctele internaţionale de trecere „Maiaki-Palanca-Udobnoie” şi „Giurgiuleşti-Reni”. De asemenea, Foaia de parcurs privind dezvoltarea cooperării moldo-ucrainene pentru anul 2017 se referă la îmbunătăţirea situaţiei ecologice în bazinul râului Nistru și stabilirea condiţiilor de exploatare a Complexului Hidroenergetic Nistrean.
 
La şedinţa comună dintre reprezentanţii Guvernelor de la Chişinău şi Kiev, șefii serviciilor de grăniceri din ambele țări au semnat Protocolul între Departamentul Poliţiei de Frontieră şi Administraţia Serviciului Grăniceresc de Stat al Ucrainei privind punctele de control la frontiera de stat moldo-ucraineană. De asemenea a fost semnat documentul care reglementează Principiile tehnologice de bază referitoare la organizarea schimbului de informaţii privind persoanele și mijloacele de transport la traversarea frontierei de stat moldo-ucraineană, potrivit unui comunicat difuzat de guvern.