Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.02.2017

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat ratificarea unor documente internaționale

Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat ratificarea unor documente internaționale

Republica Moldova și Regatul Spaniei ar putea semna, curând, un Acord de recunoaștere a actelor de studii, titlurilor științifice și științifico-didactice, calificărilor și competențelor. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de astăzi, avizul consultativ asupra acestuia.
 
Potrivit autorilor, semnarea Acordului va ajuta cetățenii moldoveni stabiliți în Regatul Spaniei să-și poată recunoaște studiile,  va contribui la promovarea și integrarea sistemului de învățământ național în circuitul academic internațional. În prezent, Republica Moldova a semnat asemenea acorduri cu România, Bulgaria, Ucraina, Federația Rusă și Lituania. În proces de negociere se află cu Republica Italia. Totodată, țara noastră este parte a Convenției de la Lisabona care este o înțelegere cadru între statele europene cu privire la recunoașterea diplomelor universitare.
 
În aceeași ședință, deputații au aprobat ratificarea Convenției Consiliului Europei împotriva traficului de organe umane. Potrivit proiectului, această Convenție a fost semnată de 16 state europene, inclusiv Republica Moldova – din 25 martie 2015. Convenţia este un instrument juridic internaţional care incriminează şi sancţionează traficul de organe umane,  prevede măsuri de protecţie şi despăgubire a victimelor, inclusiv de prevenire pentru a garanta transparenţa şi accesul echitabil la serviciile de transplant.
 
De asemenea, Comisia a aprobat aderarea Republicii Moldova la Acordul privind privilegiile și imunitățile Curții Penale Internaționale. Proiectul prevede imunități pentru personalul și victimele din procesele aflate pe rol la Curtea Penală Internațională, precum și pentru bunurile aflate în procese și scutiri de anumite taxe.
 
Membrii Comisiei au aprobat ratificarea Acordului de finanțare pentru Programul transnațional Dunărea 2014 – 2020 între Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Economiei Naționale al Ungariei. Potrivit proiectului, acesta presupune alocarea a 5 mln de euro sub formă de grant pentru implementarea proiectelor în regiunea Dunării, inclusiv de conservare și gestionare a patrimoniului natural și cultural, dezvoltarea sistemelor de transport durabil, promovarea eficienței energetice etc.

Deputații au aprobat și ratificarea Convenției de la Minamata cu privire la mercur.
 
Toate proiectele urmează a fi dezbătute și ratificate de plenul Parlamentului, anunțăDirecția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus